
Junisøtmispel (Blåhegg)
Amelanchier spicataSlektsnavnet Amelanchier kommer av franske amalanche, som er det provencalske navnet på Amelanchier ovalis, som har bær med søt honningsmak. Artsnavnet spicata betyr aks, som viser til blomsterstanden. Det norske navnet søtmispel kommer trolig av de søte, spiselige bærfruktene. På svensk heter planten häggmispel, mens den i England heter Dwarf Serviceberry.
3-4 m høy, opprett busk med smal vekst, hvite blomster i klaser og blåsvarte, spiselige frukter. Allergivennlig, vindsterk og nøysom plante. Klimasone: H7.
Plantebeskrivelse
3-4 m høy, løvfellende, opprett, smal busk med mange greiner. Runde kvister med skruestilte knopper. Ovale, 4-5 cm lange, fint sagtannete blad som i spissen avrundes med en kort, fin spiss. Unge blad er håret på undersida. Røde høstfarger. Ligner Aronia, men denne har kjertler på midtnerven. Hvite blomster (av og til svakt rosa) i korte, opprette klaser i mai. Rik blomstring. Blåsvarte, doggete, spiselige bærepler i juli og august.
Vekstkrav og klimasone
Junisøtmispel er en nøysom busk som stiller små krav til jorda. Busken trives godt i middels sur til svakt sur jord, og i mer kalkholdig jord (pH 5,5 -8). Busken trives bedre i tørr enn fuktig jord. Den vokser godt både i sand- og leirjord og i sol og skygge. Men blomstring, fruktsetting og høstfarge blir best i sol. God gjødsling er viktig i etableringsfasen.
Busken tilrås plantet til klimasone H7.
Bruksområder
Amelanchier spicata brukes mye til lé, fri og klipt hekk. Planten egner seg godt i småhager på grunn av sin forholdsvis smale vekstform. Planteavstand i gruppe: 0,8-1,0 m og til hekk: 0,3-0,4 m. Busken anbefales brukt til veganlegg, i en avstand av 3-4 m fra veibanen på vei med 80-90 km/t. Planten er frisk og lite utsatt for sjukdommer og skadedyr. Populær plante for bier. Busken kan dyrkes over det meste av landet vårt. Den tåler kaldt innlandsklima og den brukes i fjellbygder i Sør-Norge, samt langs kysten til Sør-Troms.
Allergifare
Amelanchier er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Allergiplager av slekta er ikke kjent. Bærene er spiselige.
Beskjæring
Amelanchier tåler godt beskjæring. Sterk tilbakeskjæring gjøres om våren før veksten tar til. Foryngelseskjæring ved at noen eldre greiner skjæres sterkt tilbake, bør gjøres like etter blomstring, siden busken blomstrer på fjorårsskudd (2-årig ved).
Formering
Busken formeres med frø, som enten såes om høsten på frøseng eller at frøet kaldstratifiseres 3-4 måneder før såing. Norsk E-plante og utvalgt frøkilde i handelen, er ’Moelv’ E.