Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blåhegg (Junisøtmispel)

Amelanchier spicata

Synonyme navn er junisøtmispel, Amelanchier canadensis og Amelanchier humilis. Slektsnavnet Amelanchier kommer av franske amalanche, som er navnet i Provence på busken Amelanchier ovalis. Artsnavnet spicata betyr aks, som viser til blomsterstanden. Det norske navnet søtmispel kommer trolig av de søte, spiselige bærfruktene. I Sverige heter planten häggmispel, mens i England brukes navn som Dwarf Serviceberry og Dwarf Shadebush.søtmispel kommer trolig av de søte, spiselige bærfruktene. På svensk heter planten häggmispel, mens den i England heter Dwarf Serviceberry.

Hjemsted/Opphav Junisøtmispel har sin naturlige utbredelse i de nordøstlige delene av Nord-Amerika. I Norge er planten naturalisert nordover til Nord-Trøndelag.

3-4 m høy, løvfellende, opprett busk med smal vekst, røde høstfarger, hvite blomster i klaser og blåsvarte, spiselige frukter. Allergivennlig, vindsterk og nøysom plante. Klimasone: H7.

  • Junisøtmispel (Amelanchier spicata)

  • Junisøtmispel (Amelanchier spicata)

  • Junisøtmispel (Amelanchier spicata)

  • Junisøtmispel (Amelanchier spicata)

  • Junisøtmispel (Amelanchier spicata)

  • Amelanchier spicata (Junisøtmispel)

  • Amelanchier spicata fk Moelv E (Junisøtmispel fk Moelv E) Foto: Eliteplanter.no

  • Amelanchier spicata fk Moelv E (Junisøtmispel fk Moelv E) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

3-4 m høy, løvfellende, opprett, tettgreinet med en smal vekstform. Rund kvister med ullhårete unge skudd.

Skruestilte, ovale, 4-5 cm lange, fint sagtannete blad som i spissen avrundes med en kort, fin spiss. Unge blad er håret på undersida. Røde høstfarger. Ligner Aronia, men denne har kjertler på midtnerven.

Hvite blomster (av og til svakt rosa) i korte, opprette klaser i mai. Rik blomstring. Blåsvarte, doggete, spiselige bærepler i juli og august.

Vekstkrav og klimasone

Blåhegg er en nøysom busk som stiller små krav til jorda. Busken liker kalk, og trives bedre i tørr enn fuktig jord. Den vokser godt både i sand- og leirjord og i sol og skygge. Men blomstring, fruktsetting og høstfarge blir best i sol. God gjødsling er viktig i etableringsfasen.

Amelanchier spicata tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Amelanchier spicata brukes mye til lé, frie og klipte hekker. Planten egner seg godt i småhager på grunn av sin smale vekstform. Planteavstand i gruppe: 0,8-1,0 m og til hekk: 0,3-0,4 m. Busken anbefales brukt til veganlegg, i en avstand av 3-4 m fra veibanen. Planten er frisk og lite utsatt for sjukdommer og skadedyr. Populær plante for bier og pollinerende insekter. Busken kan dyrkes over det meste av landet vårt. Den tåler kaldt innlandsklima og den brukes i fjellbygder i Sør-Norge, samt langs kysten til Sør-Troms.

Allergifare

Amelanchier er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Rapporter om allergiplager ved dyrking er ikke kjent. Bærene er spiselige.

Beskjæring

Amelanchier tåler godt beskjæring. Sterk tilbakeskjæring gjøres om våren før veksten tar til. Foryngelseskjæring skjer ved at noen eldre greiner skjæres sterkt tilbake. Beskjæring bør gjøres like etter blomstring, siden busken blomstrer på fjorårsskudd (2-årig ved).

Formering

Busken formeres med frø, som enten såes om høsten på frøseng eller at frøet kaldstratifiseres 3-4 måneder før såing. Norsk E-plante og utvalgt frøkilde i handelen, er fk ’Moelv’ E.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss