Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kanadablåhegg (Kanadasøtmispel)

Amelanchier lamarckii

Noen synonyme navn er vanlig søtmispel, Amelanchier x lamarckii, Amalanchier canadensis, Amelanchier grandiflora auct. non, Amelanchier laevis auct. non og Amelanchier confusa auct. Non. Slektsnavnet Amelanchier kommer av franske amalanche, som er navnet Provence på Amelanchier ovalis. Artsnavnet lamarckii er etter den franske naturforskeren Jean-Baptiste Lamarck (1744-1829). Det norske navnet søtmispel kommer trolig av de søte, spiselige bærfruktene. I England er noen navn juneberry, serviceberry og shadbush.

Hjemsted/Opphav Amelanchier lamarckii har sin naturlige utbredelse i kystområdene i østlige områder i Nord-Amerika. Kanadablåhegg er dyrket i Europa siden 1623.

6-8 m høy, løvfellende, opprett busk med en vaseformet, halvåpen vekst, mørkegrønne blad med vakre høstfarger i rødt og gult, hvite blomster i klaser og rødlig svarte, spiselige frukter. Nøysom og vindsterk plante. Klimasone: H7.

  • Amelanchier lamarckii (Kanadablåhegg.)

Plantebeskrivelse

6-8 m høy, løvfellende buske med opprette greiner og en vaseformet, halvåpen vekst. Greinene er grå og snaue.

Skruestilte, mørkegrønne, brede, ovale, tilspissete, 3-7 cm lange, grunt sagtannete blad med en avrundet bladgrunn. Unge blad er håret, mens eldre blad har hår kun på hovednerven og bladskaftet. Vakker høstfarge i rødt og gult.

Hvite blomster i korte, opprette, opptil 6 cm lange klaser i april-mai. Rik blomstring. Runde, 1 cm brede, rødlig svarte, doggete, spiselige bærepler i juli og august.

Vekstkrav og klimasone

Kanadablåhegg er en nøysom busk som stiller små krav til jorda. Busken liker kalk, og trives bedre i tørr enn fuktig jord. Den vokser godt både i sand- og leirjord og i sol og skygge. Men blomstring, fruktsetting og høstfarge blir best i sol.

Amelanchier lamarckii tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Amelanchier lamarckii er en anvendelig busk i hager og parker, som benyttes i buskgrupper, til lé, frie og klipte hekker og til underplantinger mellom trær. Planten er vindsterk, frisk og lite utsatt for sjukdommer og skadedyr. Populær plante for bier og pollinerende insekter.

Allergifare

Amelanchier er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Ingen rapporter om helseplager ved dyrking er funnet. Bærene er spiselige.

Beskjæring

Amelanchier tåler godt beskjæring. Sterk tilbakeskjæring gjøres om våren før veksten tar til. Foryngelseskjæring skjer ved at noen eldre greiner skjæres sterkt tilbake. Beskjæring bør gjøres like etter blomstring, siden busken blomstrer på fjorårsskudd (2-årig ved).

Formering

Kanadablåhegg formeres med frø eller ved avlegging.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss