Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Lodnesyrin ‘Baldishol’ (Ullsyrin)

Syringa villosa ‘Baldishol’

Et synonymt navn er ullsyrin. Slektsnavnet Syringa er avledet av det greske ordet syrinx, som i antikken er et rør, en pipe eller en fløyte, og viser til plantens hule stengler. Syrin er brukt som materiale i fløyter, for eksempel består en panfløyte av 7 tynne rør. Artsnavnet villosa betyr lodden. I Sverige heter planten ullsyren, og det engelske navnet er villous lilac.

Hjemsted/Opphav Lodnesyrin er viltvoksende i Nord-Kina i provinsen Tientsin, hvor den vokser i fjellområder mellom 1500 og 3000 m over havet. Den ble tatt i kultur omkring 1880. Sorten ‘Baldishol’ stammer fra Baldishol Planteskole, Nes på Hedmark.

2-3 m høy busk med opprett, tett vekst og lyst fiolette, duftende blomster i lange, opprette klaser. Allergivennlig, vindsterk og nøysom busk som trives i all slags jord. Klimasone: H7 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Syringa villosa (Lodnesyrin)

Plantebeskrivelse

2-3 m høy, bred busk med opprett, tett vekst. Kraftige, glatte greiner med tallrike korkporer (lenticeller) og motsatte knopper. Hard og tung ved. Elliptiske, 7-12 cm lange, mørke, blanke blad som er tilspisset i begge ender. Lyst fiolette, duftende blomster i opprette, 15-20 cm lange topper i juni-juli. Kapselfrukter i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Lodnesyrin en nøysom og robust busk som trives i all slags jord, så vel i sandjord som i leirjord, men den trives best i godt drenert, både middels sur og kalkrik (pH 5.5-8), næringsrik jord i sol. Skygge gir mindre blomstring, men den utvikles godt vegetativt. Årlig gjødsling gir bedre blomstring.

Busken tilrås plantet til klimasone H7 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder

Lodnesyrin er en vindsterk, salttolerant plante, som er mye brukt som en frittstående plante eller plantet i buskgruppe. Busken er også en god lè- og skjermplante. Planteavstand i gruppe: 3-5 m. Sunn og frisk busk. I Norge greier busken seg godt både i innlandet og langs kysten langt nordover.

Allergifare

Syrin er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Plantesaften kan ved hudkontakt gi hudplager hos enkelte. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Lodnesyrin tåler godt beskjæring, og siden syrin blomstrer på 2-årig ved, bør beskjæring skje like etter blomstring. Busken kan fornyes ved periodisk nedskjæring ned til 30-40 cm år om annet. Slik fornyelse bør skje om våren før veksten tar til.

Formering

Lodnesyrin formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen. Den kan også formeres med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss