Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nikkesyrin

Syringa komarowii

Et synonymt navn er Syringa komarowii ssp. reflexa. Slektsnavnet Syringa er avledet av det greske ordet syrinx, som i antikken er et rør, en pipe eller en fløyte, og viser til plantens hule stengler. Syrin er brukt som materiale i fløyter, for eksempel består en panfløyte av 7 tynne rør. Navnet komarowii er etter den russiske botanikeren Vladimir Leontyevitsj Komarow (1869-1945. Artsnavnet reflexa betyr tilbakebøyd, og viser sannsynligvis til greiner og blomsterstand som buer utover. Det norske navnet kommer fra plantens nikkende blomsterstand. I Sverige kalles planten hängsyren og på engelsk blir den kalt Nodding Lilac.

Hjemsted/Opphav Nikkesyrin er viltvoksende i Vest- og Sentral-Kina, hvor den vokser i regnfulle fjellområder, opp til 2500 m over havet.

3-4 m busk med opprett, bred, kraftig vekst. Glatte, bueformete greiner. Rødhvite blomster i slanke, nikkende topper. Allergivennlig, vindsterk og nøysom busk som trives i flere slags jord. Klimasone H6 ved kysten og H7 i innlandet.

  • Nikkesyrin (Syringa komarowii ssp. reflexa)

  • Nikkesyring (Syringa komarowii ssp. reflexa)

Plantebeskrivelse

3–4 m høy busk med kraftig, noe grov vekst. Opprette, buede, glatte greiner med lysebrune kvister, motsatte knopper og en stor endeknopp. Glatt bark med mange store korkporer (lenticeller). Lansettformete, bulkete, 10-16 cm lange blad med mørkegrønn overside og grågrønn underside, og som har ullhår langs hovednervene.

Rødhvite blomster i slanke, 15-20 cm lange, endestilte, nikkende topper i juni-juli. Frukten er en 2-rommet kapsel med frø med smale vinger. Nikkesyrin har en hard og tung ved.

Vekstkrav og klimasone

Nikkesyrin en nøysom og robust busk som trives best i kalkholdig, drenert jord (pH 6-8), både i sol og skygge. Den vokser også godt både i sandjord og i leirjord. Skygge gir mindre blomstring, men den utvikles godt vegetativt. Årlig gjødsling gir bedre blomstring.

Busken tilrås plantet til klimasone H6 ved kysten og H7 i innlandet.

Bruksområder

Nikkesyrin er en vindsterk plante som benyttes mye i buskgrupper, til lé og fri hekk. Planteavstand i gruppe: 2–4 m og til hekk: 0,8-1 m. Nikkesyrin er en sunn og frisk busk. Den fremmer plante- og dyrelivet, bl.a. henter bier nektar og pollen fra planten. I Norge greier nikkesyrin seg godt de fleste steder i landet. Nikkesyrin er en viktig busk hos oss

Allergifare

Syrin er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Plantesaften kan ved hudkontakt gi hudplager hos enkelte. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Nikkesyrin trenger ingen årlig skjæring, men den tåler å fornyes med en periodisk nedskjæring ned til 30-40 cm, år om annet. Siden syrin blomstrer på 2-årig ved, bør beskjæring skje like etter blomstring. Derimot bør en periodisk nedskjæring skje om våren før veksten tar til.

Formering

Nikkesyrin formeres med frø og skuddstiklinger.

 

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss