Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nipponspirea ‘Belbuan’ E

Spiraea nipponica 'Belbuan' E

Et synonymt navn er sommerspirea ‘Belbuan’ . Slektsnavnet Spiraea kommer av gresk speira, som betyr krans eller bøyd, vridd, og som var navnet på en plante som ble brukt til kranser. Artsnavnet nipponica betyr fra Japan (Nippon). I Sverige kalles planten girlandspirea og på engelsk blir den kalt Nippon Spirea.

Hjemsted/Opphav Nipponspirea er en art som er viltvoksende på øya Shikoku i Japan, og nipponspirea er dyrket i Europa siden 1908. Nipponspirea ‘Belbuan’ E er en norsk E-plante som stammer fra tidligere Belbuan Planteskole i Trondheim, hvor den ble funnet.

120-180 cm høy busk med opprette, overhengende greiner, mørkegrønne blad og hvite blomster i halvskjermer langs fjorårets skudd, i juni-juli. Allergivennlig og nøysom busk for en solrik plass. Klimasone: H6-7.

  • Spiraea nipponica 'Belbuan' E (Nipponspirea 'Belbuan' E)

  • Spiraea nipponica 'Belbuan' E (Nipponspirea 'Belbuan' E)

  • Spiraea nipponica 'Belbuan' E (Nipponspirea 'Belbuan' E)

  • Spiraea nipponica 'Belbuan' E (Nipponspirea 'Belbuan' E)

Plantebeskrivelse av arten nipponspirea (Spiraea nipponica)

2 – 2,5 m høy, løvfellende busk med stivt opprette greiner som buer utover. Mørke, brunrøde, kantete kvister. Brede, 1,5- 3 cm lange, helrandete, omvendte eggformete blad med kileformet basis, mørkegrønn overside og blåliggrønn underside og runde tenner nær spissen. Hvite, tallrike blomster i kompakte halvskjermer langs fjorårsskudd i juni-juli. Fruktene er små skolmkapsler med mange små frø i september-oktober.

Sortsbeskrivelse

Nipponspirea ‘Belbuan’ E er en 150-180 cm høy busk med bred vekst og stive, opprette, overhengende, buede greiner. Mørke, brunrøde, kantete kvister med ovale, nesten helrandete, mørkegrønne blad. Tallrike, hvite blomster i tette, halvskjermer langs fjorårets skudd (2-årige greiner), i juni-juli. Fruktene er små skolmkapsler.

Vekstkrav og klimasone

Nipponspirea trives best på solrik plass i humusrik, godt drenert og næringsrik jord, men den vokser også godt i halvskygge. Årlig gjødsling om våren gir bedre blomstring.

Busken tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Nipponspirea er en flott solitærplante, og den egner seg godt i buskgrupper, til fri hekk og i skråninger. Planteavstand i gruppe: 1-1,5 m og til hekk: 0,3-0,5 m. Busken trives dårlig nær og under bjørk, men den tåler trafikkmiljø godt.

Allergifare

Spirea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer ved dyrking av planten er ikke kjent.

Beskjæring

Nipponspirea trenger ikke årlig beskjæring. Eldre busker fornyes ved at noen grove greiner skjæres sterkt tilbake. Siden planten danner blomster på fjorårsskudd, vil en skjæring like etter blomstring være best med tanke på neste års blomstring.

Formering

Nipponspirea kan formeres vegetativt med grønnstiklinger (skuddstiklinger) i juni-juli.

Sykdommer

Nipponspirea er frisk og lite plaget av sykdommer og skadedyr.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss