Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nipponspirea ‘Snowmound’

Spiraea nipponica 'Snowmound'

Slektsnavnet Spiraea kommer av gresk speira, som betyr krans eller bøyd, vridd, og som var navnet på en plante som ble brukt til kranser. Artsnavnet nipponica betyr fra Japan (Nippon). I Sverige kalles planten girlandspirea og på engelsk blir den kalt Nippon Spirea.

Hjemsted/Opphav Nipponspirea er en art som er viltvoksende på øya Shikoku i Japan, og nipponspirea er dyrket i Europa siden 1908. Nipponspirea ‘Snowmound’ er en hybridsort (krysning).

80-100 cm høy, tettgreina busk med opprette, noe overhengende greiner, avlange, blågrønne blad og hvite blomster i halvskjermer langs fjorårets skudd, i juni-juli. Allergivennlig og nøysom busk for en solrik plass. Klimasone: H6.

  • Spirae nipponica 'Snowmound' (Nipponspirea 'Snowmound')

  • Spirae nipponica 'Snowmound' (Nipponspirea 'Snowmound')

  • Spirae nipponica 'Snowmound' (Nipponspirea 'Snowmound')

Beskrivelse av Spiraea nipponica

2 – 2,5 m høy, løvfellende busk med stivt opprette greiner som buer utover. Mørke, brunrøde, kantete kvister. Brede, 1,5- 3 cm lange, helrandete, omvendte eggformete blad med kileformet basis, mørkegrønn overside og blåliggrønn underside og runde tenner nær spissen. Hvite, tallrike blomster i kompakte halvskjermer langs fjorårsskudd i juni-juli. Fruktene er små skolmkapsler med mange små frø i september-oktober.

Sortsbeskrivelse

Nipponspirea ‘Snowmound’ er en 80-100 cm høy busk med tettgreinet vekst og opprette, noe overhengende greiner.  Mørke, brunrøde, kantete kvister med avlange, nesten helrandete, blågrønne, litt læraktige blad, som sitter på samme side av greina som blomstene. Tallrike, hvite, skålformete blomster, som sitter på trådfine stilker, i tette, halvskjermer langs fjorårets skudd (2-årige greiner), i juni-juli. Fruktene er små skolmkapsler.

Vekstkrav og klimasone

Nipponspirea trives best på solrik plass i humusrik, godt drenert og næringsrik jord, men den vokser også godt i halvskygge. Årlig gjødsling om våren gir bedre blomstring.

Busken tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Sorten er en fin solitærplante, og den egner seg godt i buskgrupper, til fri hekk og i skråninger. Planteavstand i gruppe: 1-1,5 m og til hekk: 0,3-0,5 m. Busken trives dårlig nær og under bjørk.

Allergifare

Spirea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer ved dyrking av planten er ikke kjent.

Beskjæring

Nipponspirea trenger ikke årlig beskjæring. Eldre busker fornyes ved at noen grove greiner skjæres sterkt tilbake. Siden planten danner blomster på fjorårsskudd, vil en skjæring like etter blomstring være best med tanke på neste års blomstring.

Formering

Nipponspirea kan formeres vegetativt med grønnstiklinger (skuddstiklinger) i juni-juli.

Sykdommer

Nipponspirea er frisk og lite plaget av sykdommer og skadedyr.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss