Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kinasyrin ‘Saugeana’

Syringa x chinensis ‘Saugeana’

Et synonymt navn er kinasyrin. Slektsnavnet Syringa er avledet av det greske ordet syrinx, som i antikken er et rør, en pipe eller en fløyte, og viser til plantens hule stengler. Syrin er brukt som materiale i fløyter, for eksempel består en panfløyte av 7 tynne rør. Artsnavnet chinensis betyr fra Kina. I Sverige kalles planten parksyren og i England brukes mest navnene Chinese Lilac eller Rouen Lilac.

Hjemsted/Opphav Parksyrin ‘Saugeana’ er en hybrid mellom duftsyrin (Syringa vulgaris) og persisk syrin (Syringa persica). Den er dyrket i Norge siden 1836.

3-4 m, bred busk med buede greiner, små eggformete blad og fiolette, duftende blomster i løse, nikkende topper. Allergivennlig plante for en solrik plass. Klimasone: H5.

  • Parksyrin 'Saugeana' (Syringa x chinensis ‘Saugeana’)

  • Parksyrin 'Saugeana' (Syringa x chinensis ‘Saugeana’)

Plantebeskrivelse

3–4 m høy, bred busk med slanke, overhengende greiner med tynne kvister og to endeknopper. Bladene er 4-8 cm lange, eggformet, tilspisset og med avrundet til bredt kileforma grunn. Duftene, fiolette blomster med rødlig skjær i 10-15 cm lange, luftige, nikkende topper i juni. Fruktene er kapsler i løse topper i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Parksyrin trives best på en solrik plass i en kalkholdig, drenert, godt sandholdig jord. Årlig gjødsling gir bedre blomstring.

Busken tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Parksyrin er god som frittstående busk og som hekk, samt i større buskgrupper. Planteavstand i gruppe: 3–5 m. Den er dyrket i Norge siden 1836. Busken er mest plantet i kyst- og fjordstrøk.

Allergifare

Syrin er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Plantesaften kan ved hudkontakt gi hudplager hos enkelte. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Parksyrin tåler beskjæring, men busken er så tett at beskjæring sjelden trengs. Siden den blomstrer på 2-årig ved, bør beskjæring skje like etter blomstring. Busken kan fornyes ved at et par eldre greiner fjernes år om annet.

Formering

Busken formeres ved mikroformering (vevsplanter) eller poding.