Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kinasyrin ‘Saugeana’

Syringa x chinensis ‘Saugeana’

Et synonymt navn er kinasyrin. Slektsnavnet Syringa er avledet av det greske ordet syrinx, som i antikken er et rør, en pipe eller en fløyte, og viser til plantens hule stengler. Syrin er brukt som materiale i fløyter, for eksempel består en panfløyte av 7 tynne rør. Artsnavnet chinensis betyr fra Kina. I Sverige kalles planten parksyren og i England brukes mest navnene Chinese Lilac eller Rouen Lilac.

Hjemsted/Opphav Parksyrin ‘Saugeana’ er en hybrid mellom duftsyrin (Syringa vulgaris) og persisk syrin (Syringa persica). Den er dyrket i Norge siden 1836.

3-4 m, bred busk med buede greiner, små eggformete blad og fiolette, duftende blomster i løse, nikkende topper. Allergivennlig plante for en solrik plass. Klimasone: H5.

  • Parksyrin 'Saugeana' (Syringa x chinensis ‘Saugeana’)

  • Parksyrin 'Saugeana' (Syringa x chinensis ‘Saugeana’)

Plantebeskrivelse

3–4 m høy, bred busk med slanke, overhengende greiner med tynne kvister og to endeknopper. Bladene er 4-8 cm lange, eggformet, tilspisset og med avrundet til bredt kileforma grunn. Duftene, fiolette blomster med rødlig skjær i 10-15 cm lange, luftige, nikkende topper i juni. Fruktene er kapsler i løse topper i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Parksyrin trives best på en solrik plass i en kalkholdig, drenert, godt sandholdig jord. Årlig gjødsling gir bedre blomstring.

Busken tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Parksyrin er god som frittstående busk og som hekk, samt i større buskgrupper. Planteavstand i gruppe: 3–5 m. Den er dyrket i Norge siden 1836. Busken er mest plantet i kyst- og fjordstrøk.

Allergifare

Syrin er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Plantesaften kan ved hudkontakt gi hudplager hos enkelte. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Parksyrin tåler beskjæring, men busken er så tett at beskjæring sjelden trengs. Siden den blomstrer på 2-årig ved, bør beskjæring skje like etter blomstring. Busken kan fornyes ved at et par eldre greiner fjernes år om annet.

Formering

Busken formeres ved mikroformering (vevsplanter) eller poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss