Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Prestonsyrin ‘Royalty’

Syringa x prestoniae ’Royalty’

Det norske navnet er etter kanadiske Isabella Preston, som foredlet fram sortene som brukes i dag. Slektsnavnet Syringa er avledet av det greske ordet syrinx, som i antikken er et rør, en pipe eller en fløyte, og viser til plantens hule stengler. Syrin er brukt som materiale i fløyter, for eksempel består en panfløyte av 7 tynne rør. Artsnavnet prestonia viser til nevnte foredler. Også i Sverige heter planten prestonsyren, mens den i Amerika blir kalt Preston Lilac eller Canadian Lilac.

Hjemsted/Opphav Prestonsyriner er alle kanadiske hybrider (krysninger). I 1920-årene frembrakte kanadiske Isabella Preston mange nye hybrider av syrin. Sorten ‘Royalty’ er en Preston-hybrid mellom artene Syringa villosa (lodnesyrin) og Syringa komarowii ssp. reflexa (nikkesyrin).

3-4 m høy busk med opprett, tett vekst og mørke blålilla blomster i fyldige, nikkende topper. Nøysom busk som egner seg som frittstående, i buskgrupper, til hekk og til skjerming. Klimasone: H7-8.

  • Syringa x prestoniae 'Royalty' (Prestonsyrin 'Royalty')

  • Syringa x prestoniae 'Royalty' (Prestonsyrin 'Royalty')

  • Syringa x prestoniae 'Royalty' (Prestonsyrin 'Royalty')

Plantebeskrivelse

3-4 m høy busk med tett, opprett vekst. Kraftige greiner med glatte kvister og motsatte knopper. Elliptiske, 10-15 cm lange, mørke, blanke blad. Velduftende, mørk blålilla blomster i fyldige, 12-15 cm lange, nikkende topper i juni-juli. Kapselfrukter i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Prestonsyrin er en nøysom, robust busk som trives best i godt kalkholdig, drenert jord på en solåpen plass. Halvskygge gir mindre blomstring, men den utvikles godt vegetativt. Årlig gjødsling gir bedre blomstring.

Busken tilrås plantet til klimasone H7-8.

Bruksområder

Prestonsyrin er en vindsterk busk, som er mye brukt som en frittstående plante eller plantet i buskgruppe. Busken brukes også som lè- eller skjermplante og som frittvoksende hekk. Planteavstand i gruppe: 3-6 m. Sunn og frisk busk. Denne kanadiske syrinen er ikke så vanlige i Norge ennå, men med sin gode herdighet vil bruken øke etter hvert.

Allergifare

Syrin er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Plantesaften kan ved hudkontakt gi hudplager hos enkelte. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Prestonsyrin tåler godt beskjæring, og siden syrin blomstrer på 2-årig ved, bør all beskjæring skje like etter blomstring, med tanke på neste års blomstring. Busken kan fornyes ved periodisk nedskjæring ned til 30-40 cm år om annet. Slik fornyelse bør skje om våren før veksten tar til.

Formering

Prestonesyrin formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som beskjæres i vekstsesongen eller ved poding.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss