Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Prestonsyrin

Syringa x prestoniae

Et synonymt navn er hagesyrin. Det norske navnet er etter kanadiske Isabella Preston, som foredlet fram sortene som brukes i dag. Slektsnavnet Syringa er avledet av det greske ordet syrinx, som i antikken er et rør, en pipe eller en fløyte, og viser til plantens hule stengler. Syrin er brukt som materiale i fløyter, for eksempel består en panfløyte av 7 tynne rør. Artsnavnet prestonia viser til nevnte foredler. Også i Sverige heter planten prestonsyren, mens den i Amerika blir kalt Preston Lilac eller Canadian Lilac.

Hjemsted/Opphav Prestonsyriner er alle kanadiske hybrider (krysninger). I 1920-årene frembrakte kanadiske Isabella Preston mange nye hybrider av syrin. Hun brukte mest Syringa villosa (lodnesyrin) og Syringa komarowii ssp. reflexa (nikkesyrin) som foreldreplanter. Resultatet av denne kryssingen er mest kjent som "prestonsyriner" eller "kanadiske syriner”. Kun utvalgte sorter finnes i handelen i dag.

Høy busk med opprett, tett vekst og fiolette/lilla, blomster i fyldige, nikkende topper. Allergivennlig, nøysom busk som trives på en solrik plass. Klimasone: H7-8.

  • Prestonsyrin (Syringa x prestoniae)

  • Prestonsyrin (Syringa x prestoniae)

  • Prestonsyrin (Syringa x prestoniae)

Plantebeskrivelse

3-4 m høy, bred busk med opprett, tett vekst. Kraftige greiner med glatte kvister og motsatte knopper. Elliptiske, 10-15 cm lange, mørke, blanke blad. Fiolette-Iilla blomster i fyldige, 12-20 cm lange, nikkende topper i juni-juli. Noen sorter har duft. Kapselfrukter i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Prestonsyrin er en nøysom, robust busk som trives best i godt kalkholdig, drenert jord på en solåpen plass. Halvskygge gir mindre blomstring, men den utvikles godt vegetativt. Årlig gjødsling gir bedre blomstring.

Busken tilrås plantet til klimasone H7-8.

Bruksområder

Prestonsyrin er en vindsterk busk, som er mye brukt som en frittstående plante eller plantet i buskgruppe. Busken brukes også som lè- eller skjermplante, og som en frittstående hekk. Planteavstand i gruppe: 3-6 m. Sunn og frisk busk. Disse syrinene er ikke så vanlige i Norge ennå, men med sin gode herdighet vil bruken øke etter hvert.

Allergifare

Syrin er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Plantesaften kan ved hudkontakt gi hudplager hos enkelte. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Prestonsyrin tåler godt beskjæring, og siden syrin blomstrer på 2-årig ved, bør skjæring  skje like etter blomstring. Busken kan fornyes ved periodisk nedskjæring ned til 30-40 cm år om annet. Slik fornyelse bør skje om våren før veksten tar til.

Formering

Prestonesyrin formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som beskjæres i vekstsesongen eller ved poding.

Utvalgte sorter

Syringa x prestoniae ‘Elinor’ – Prestonsyrin ‘Elinor’.

Sort med lyst, fiolette, duftende blomster i fyldige, nikkende topper i juni juli. Sorten er en krysning mellom nikkesyrin og lodnesyrin. Klimasone: H7-8.

Syringa x prestoniae ‘Royalty’ – Prestonsyrin ‘Royalty’.

Sort med mørkt, blålilla blomster i fyldige, nikkende topper i juni-juli. Sorten er en krysning mellom nikkesyrin og lodnesyrin. Klimasone: H7-8.