Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Prydblåhegg (Rundsøtmispel)

Amelanchier ovalis

Tidligere synonyme navn er rundsøtmispel, junisøtmispel og Amelanchier vulgaris. Slektsnavnet Amelanchier kommer av franske ordet amalanche, som er navnet i Provencee for Amelanchier ovalis. Artsnavnet ovalis betyr oval (blad). Det norske navnet søtmispel kommer trolig av de søte, spiselige bærfruktene. Noen engelske navn er Snowy Mespilus, Garden Serviceberry, Dwarf Garden Serviceberry, Common Amelanchier, Medlar bush oh Oval-Leaved Amelanchier..

Hjemsted/Opphav Aamelanchier ovalis er viltvoksende i Europa, nordover til Belgia, Tyskland og Polen, Nord-Afrika og Sørvest-Afrika. Her vokser busken på steinete steder og i åpen skog, for det meste oppe i høyden og på kalkstein.

2-3 m høy, løvfellende busk med en opprett og utbredt vekst, runde ovale blad med en sterk rød høstfarge, hvite blomster i opprette klaser og blåsvarte bærfrukter. Robust prydbusk. Klimasone: H5.

  • Amelanchier ovalis (Prydblåhegg)

Plantebeskrivelse

2-3 m høy, løvfellende, opprett eller utbredt, tettgreinet busk med svart bark og dunete årsskudd.

Skruestilte, friskt grønne, runde ovale, 3-4 cm lange, grovtannete blad med en ullhåret underside. Høstfargene er sterkt røde.

Store, hvite blomster i opprette klaser med få blomster, i mai. Blomstring under løvsprett. Fruktene er blåsvarte, blådoggete bærfrukter.

Vekstkrav og klimasone

Prydblåhegg er en nøysom busk som stiller små krav til jorda. Men busken trives best på en godt sandholdig, humusfattig, kalkrik, relativt næringsfattig jord, på en solrik eller halvskygget vokseplass. Trives også på leirholdig jord.

Amelanchier ovalis tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Amelanchier ovalis er en vakker frittstående busk, som også egner seg godt i buskgrupper i hager og harker. Planten er vindsterk. Planteavstand i gruppe: 3-5 m. Planten er frisk og lite utsatt for sjukdommer og skadedyr. Bærene er attraktive for fugler og blomstene tiltrekker seg humler og bier.

Allergifare

Amelanchier er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Rapporter om allergiplager ved dyrking er ikke kjent. Bærene er spiselige, men smaker ikke godt.

Beskjæring

Amelanchier trenger minimal beskjæring. Beskjær, skadde, syke, og kryssende grener. Beskjæring bør skje etter blomstring, da planten danner blomster på 2-årig ved.

Formering

Amelanchier ovalis formeres med frø og stiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss