Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Purpursurbær Fk Västeråker E

Aronia x prunifolia Fk Västeråker E

Synonyme navn er blåsurbær, hybridsurbær og Aronia prunifolia. Slektsnavnet Aronia er fra gresk aria, som er det gamle navnet på Sorbus aria, som har frukter som minner om fruktene hos Aronia. Artsnavnet prunifolia betyr med blad som Prunus (steinfrukt). Det norske navnet purpursurbær skyldes fruktas farge og syrlige smak. I England blir busken kalt Purple Chokeberry.

Hjemsted/Opphav Aronia x prunifolia er en naturlig hybrid (krysning) mellom svartsurbær (Aronia melanocarpa) og rødsurbær (Aronia arbutifolia). Planten er dyrket i Norge siden slutten av 1900-tallet. Frøkilden Västeråker E er en svensk E-plante (eliteplane), utvalgt av Tomas Lagerström, Projekt Svenska Frökällor, SLU, Ultuna i Sverige.

2-3 m høy, løvfellende, opprett busk som etter hvert får en bred, litt overhengende vekst. Glinsende grønne blad, hvite blomster og purpursvarte, spiselige og vitaminrike frukter. Allergivennlig, vindsterk og nøysom plante som er god til en frittvoksende hekk. Klimasone: H5-6.

  • Aronia x prunifolia Fk Västeråker E (Purpursurbær Fk Västeråker E) Foto: eplanta.se

  • Aronia x prunifolia Fk Västeråker E (Purpursurbær Fk Västeråker E) Foto: eplanta.se

  • Aronia x prunifolia Fk Västeråker E (Purpursurbær Fk Västeråker E) Foto: eplanta.se

  • Aronia x prunifolia Fk Västeråker E (Purpursurbær Fk Västeråker E) Foto: eplanta.se

Plantebeskrivelse

2 – 3 m høy og 2 m bred, løvfellende, godt forgreinet busk som først har en opprett vekst, men som etter hvert blir bred og med noen overhengende greiner, med litt tiltrykte knopper. Busken danner rotskudd.

Skruestilte, glinsende, mørkegrønne, nesten omvendt eggformete, 4-9 cm lange, kort tilspissete, fintannete blad. Busken har øreblad (små blad ved basis av bladene). Sterkt røde høstfarger.

Hvite, duftende blomster i halvskjermer i juni.  Blanke, purpursvarte, spiselige bærepler i september. Fargestoffet i fruktene brukes i næringsmiddelindustrien.

Vekstkrav og klimasone

Purpursurbær er en nøysom og vindsterk busk som trives best i litt sur, fuktig jord, men den kan dyrkes på mange typer jordsmonn. Busken utvikles godt også i leirjord og den tåler relativt tørre vokseplasser. Selv om blomstring og høstfarge blir best i sol, trives busken også godt i halvskygge og skygge. Trenger ingen årlig gjødsling.

Aronia x prunifolia tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Aronia x prunifolia er en allsidig busk som er en utmerket busk til en frittvoksende hekk, men som også egner seg godt i passer godt i buskgrupper, i skråninger, til léskjerming og er en viktig sort til bærdyrking. Planteavstand i gruppe: 2 m og til hekk: 0,3-0,5 m.  Den trives også godt i kjølige kyststrøk. Busken er frisk og sterk mot sopp og skadeinsekter. God plante for bier og pollinerende insekter. Rå frukter har en svært snerpende smak, men kan brukes til å lage saft, syltetøy og gele. Fruktene er svært vitaminrike.

Allergifare

Aronia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer ved dyrking av planten er ikke kjent. Bærene er spiselige.

Beskjæring

Purpursurbær tåler godt beskjæring, men trenger ingen årlig skjæring. Den bør skjæres godt tilbake ved planting for å sikre nok nye greiner. Eldre greiner bør tynnes ut med noen års mellomrom. Siden Aronia blomstrer på fjorårsskudd (2-årig ved), bør skjæring helst utføres like etter blomstring med tanke på blomster- og fruktmengde.

Formering

Busken kan formeres med frø, fradeling fra rotskudd eller ved grønnstiklinger. Anbefalt frøkilde er selvsagt  frøkilden ‘Västeråker’ E.

Sorter

Aronia x prunifolia Aron’ er en 1-1,5 m høy busk med store bær og som gir en stor avling. Viktig sort for bærdyrking av purpursurbær. Den er foredlet fram i Danmark med tanke på bærdyrking. Klimasone: H4.

Aronia x prunifolia Viking’ er en 2,5 m høy busk med svært store bær og som gir en stor avling. Viktig sort for bærdyrking av purpursurbær. Den er foredlet fram i Finland med tanke på bærdyrking. Busken har en flott rød høstfarge. Klimasone: H7.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss