Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ildtorn

Pyracantha coccinea

Et synonymt navn er rød ildtorn. Slektsnavnet Pyracantha kommer fra gresk pyr, som betyr ild og som viser til en sterkt rød fruktfarge; og akanthos, som betyr torn. Artsnavnet coccinea betyr skarlagensrød. På svensk heter den eldtorn, mens det engelske navnet er scarlet firethorn.

Hjemsted/Opphav Arten finnes viltvoksende fra Italia til Lilleasia. Vi dyrker ikke arten i dag, men noen kultivarer (sorter).

2-3 m høy, alltidgrønn, opprett busk med svakt overhengende greiner, blanke blad og svarte frukter, for et veldrenert vokseplass. Allergivennlig, vindsterk og nøysom plante. Klimasone: H2-4.

  • Pyracantha coccinea (Ildtorn )

Plantebeskrivelse

2-3 m høy, alltidgrønn, opprett busk med nokså bred vekst. Gråe, dunhårete skudd med greintorner (vedtorner). Skruestilte, helrandete, mørke, alltidgrønne, 3-4 cm lange, tannete, elliptiske til lansettformete blad. Hvite blomster i halvskjermer i juni. Fruktene er rødoransje steinepler fra september -november.

Vekstkrav og klimasone

Rødildtorn trives best på varm, lun, plass, i en moldrik, godt drenert jord. Busken vokser godt i middels sur til svakt sur jord (pH 5,5-7).

Busken tilrås plantet til klimasone H2-4, alt etter sort.

Bruksområder 

Rødildtorn dyrkes på grunn av den rike blomstringen, det alltidgrønne bladverket og spesielt på grunn av de svært dekorative fruktene. Derfor blir greiner med frukter brukt en del til dekorasjoner. Busken er et noe eksotisk innslag i hagen, og den benyttes ofte i buskgrupper foruten som hekk- og skjermingsplante. Den tåler godt byluft. Planteavstand i gruppe: 1-2 m.

Allergitfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent.

Beskjæring

Busken tåler nokså sterk tilbakeskjæring, men hos oss er utfordringen som oftest heller å sikre god overvintring. Frostskadde greiner må skjæres bort.

Formering

Rødildtorn formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Noen utvalgte sorter

Rødildtorn ‘Golden Charmer’Pyracantha coccinea ‘Golden Charmer’

2-3 m høy busk med opprett, bred vekst. Hvite blomster i halvskjerm i juni. Store, oransjegule steinepler i september-november. Klimasone: H3 og H4 ved kysten.

Rødildtorn ‘Kasan’Pyracantha coccinea ‘Kasan’

2-3 m høy busk med opprett, nokså bred vekst. Hvite blomster i halvskjerm i juni. Rødoransje steinepler i september-november. Klimasone: H4.

Rødildtorn ‘Orange Glow’Pyracantha coccinea ‘Orange Glow’

2-3 m høy busk med opprett, bred, åpen vekst. Hvite blomster i halvskjerm i juni. Store, rødoransje steinepler i september-november. Klimasone: H2-3.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss