Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sibirkornell ‘Elegantissima’

Swida alba ‘Elegantissima’

Synonyme navn er hvitbladkornell og Cornus alba ‘Argentomarginata’. Slektsnavnet Swida er det tsjekkiske navnet på kornell. Slektsnavnet Cornus er det gamle latinske navnet på vårkornell (Cornus mas). Navnet kommer av lat. cornu, som betyr horn, og viser til plantens harde ved. Derfor ble den også tidligere kalt hornved. På svensk heter arten korallkornell, mens i England brukes navnet Tatarian Dogwood.

Hjemsted/Opphav Swida alba har sin naturlige utbredelse i Sibir, Nord-Kina og Korea. Sorten ‘Elegantissima’ er en mutasjon, men en såkalt ustabil mutasjon (kimære), som gjør at planten går tilbake til grønne blad. Disse må skjæres bort.

1,5-2,5 m høy, opprett busk med stive greiner, blad med hvite kanter, hvite blomster og hvite frukter. Allergivennlig og nøysom busk, helst på en solåpen plass. Klimasone: H6.

  • Swida sericea 'Elegantissima' (Sibirkornell 'Elegantissima')

  • Swida sericea 'Elegantissima' (Sibirkornell 'Elegantissima')

Plantebeskrivelse

1,5-2,5 m høy, løvfellende, opprett busk med stive greiner og hvitkantete blad. Mørkerøde kvister. Svært hard ved. Helrandete, 4-8 cm lange, eggformet til elliptiske blad som er kort tilspisset, og som har hvite kanter.  Små, hvite, blomster i 3-5 cm brede kvaster i mai. Senere hvite bærfrukter i aug.-okt.

Vekstkrav og klimasone

Sibirkornell vokser i nesten all slags jord og tåler skygge, men trives best på solrik plass i en næringsrik og jevnt fuktig jord, også leirholdig moldjord. Den liker ikke tørr jord.

Busken tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Den benyttes mye i buskgrupper, til fri og klipt hekk, i skråninger og som et frittstående fargeinnslag (kontrastplante). Planteavstand i gruppe: 1-3 m, og til hekk: 0,3-0,5 m. De grønnhvite bladene har dekorajonsverdi.

Allergifare

Swida (Cornus) er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av kornell er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Sibirkornell bør beskjæres årlig. Siden unge skudd får den beste fargen, bør busken forynges annethvert år ved tilbakebeskjæring av 1 – 2 år gamle greiner. Den skjæres tilbake til 1 – 2 knopper over forrige skjæring. Med 6 – 8 års mellomrom bør busken skjæres sterkt tilbake. Siden busken blomstrer på årsskudd, bør den skjæres om våren før veksten tar til.

Formering

Kornell formeres vegetativt med skudd- eller kviststiklinger.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss