Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hekkspirea (Skrinnespirea)

Spiraea salicifolia

Slektsnavnet Spiraea kommer av gresk speira, som betyr krans eller bøyd, vridd, og som var navnet på en plante som ble brukt til kranser. Artsnavnet salicifolia betyr med blad som Salix (pil). I Sverige kalles planten Häckspirea og på engelsk blir den kalt Bridewort og Millowleaf Meadowsweet.

Hjemsted/Opphav Skrinnespirea finnes viltvoksende fra Mellom-Europa til Nordøst-Asia og Japan.

150-200 cm høy busk med stivt opprett vekst, rotskudd og lys rosa blomster i en kort, kjegleformet topp. Allergivennlig, vindsterk og svært nøysom busk. Klimasone: H8.

  • Spiraea salicifolia (Hekkspirea)

Plantebeskrivelse

150 – 200 cm høy, løvfellende busk med stivt, opprett vekst. Busken setter mange rotskudd. Gulbrune, kantete greiner med avlange, tannete, lansettformete, 4-8 cm lange blad. Bladene har matt grønn overside og noe lysere underside. Lyst rosa blomster i smale, kjegleforma topper på årsskudd i juli-september. Fruktene er små skolmkapsler med små frø i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Skrinnespirea er en vindsterk, svært nøysom busk, som tåler skygge og sjøsprøyt. Den trives godt med en pH i jorda mellom 5,5 og 7.

Busken tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Busken egner seg godt i skråninger, veganlegg, til fri hekk og til erosjonsvern. Planteavstand i gruppe: 1-2 m, og til hekk: 0,3-0,5 m. Busken finnes forvillet i Norge på Østlandet og langs kysten til Nord-Trøndelag.

Allergifare

Spirea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer ved dyrking av planten er ikke kjent.

Beskjæring

Skrinnespirea trenger ikke årlig beskjæring. Eldre busker fornyes ved at eldre busker skjæres sterkt tilbake. Siden planten danner blomster på årsskudd, bør en skjæring skje om våren.

Formering

Skrinnespirea kan formeres vegetativt med kvist- eller skuddstiklinger eller ved fradeling av rotskudd.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss