Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sprikemispel

Cotoneaster divaricatus

Slektsnavnet Cotoneaster betyr kvedelignende, og stammer fra lat. cotonea, kvede, og aster, som betyr ligner. Artsnavnet divaricatus betyr utsperret, sprikende, og viser til greinene. Også det norske navnet viser til det samme. På svensk heter den spärroxbär, mens det engelske navnet er Spreading Cotoneaster.

Hjemsted/Opphav Sprikemispel finnes viltvoksende i Sentral- og Vest-Kina

150-200 cm høy, løvfellende busk med sprikende, opprette greiner, rosa blomster og røde frukter. Allergivennlig plante for en solrik plass. Klimasone: H4.

  • Cotoneaster divaricatus (Sprikemispel) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

150-200 cm høy, løvfellende busk med opprette, sprikende greiner. Sidegreinene sitter mest i ett plan. Rødbrune, snaue kvister med sølvgrå, avskallende overhud og skruestilte knopper som sitter i to rader. Blanke, mørkegrønne, 2 cm lange, eggformete til elliptiske blad, med lysere, svakt håret underside. Røde høstfarger. Koppformete, rosa blomster, 1-4 sammen i mai-juni. Avlange, mørkt røde steinepler i september–oktober.

Vekstkrav og klimasone

Sprikemispel trives best på godt sandholdig, godt drenert og svakt sur jord (pH 5,5-7), på en solrik plass. Plantes mispel på et sted hvor det har vokst mispel før, bør jorda skiftes ut før planting. Planten trenger ingen gjødsling.

Busken tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Sprikemispel egner seg som frittstående, planting i grupper eller til åpne, uklipte hekker. I skygge blir veksten noe uryddig, og greinene vokser ikke lenger i ett plan. Planteavstand i gruppe: 2-3 m, og til hekk: 0,3 m. Busken bør plantes på lune, lyse steder. I Norge er den forvillet flere steder i Sør-Norge.

Allergifare

Cotoneaster er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Sprikemispel tåler beskjæring, men det trengs sjelden. Skuddspisser kan fryse noe tilbake om vinteren, og disse må fjernes. Busker av sprikemispel får mest blomster og frukt, om den skjæres like etter blomstring, da den blomstrer på fjorårsskudd.

Formering

Sprikemispel formeres med frø eller skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss