Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Storblomstret rognspirea ‘Maia’ E

Sorbaria grandiflora ‘Maia’ E

Et synonymt navn er Sorbaria grandiflora ‘Tromsø’. Slektsnavnet Sorbaria betyr fra Sorbus (rogn), og viser til at bladene ligner rognebladet. Artsnavnet grandiflora betyr storblomstret, og viser til den store blomsterstanden. I Sverige heter busken liten rönnspirea.

Hjemsted/Opphav Sorbaria grandiflora har sin naturlige utbredelse i Øst-Sibir, og overlapper området for sibirrognspirea. Arten dyrkes ikke hos oss, men sorten ’Maia’ er en E-plante, som er valgt ut ved universitetet i Tromsø fra et frøparti fra Moskva.

2-2,5 m høy, løvfellende, tett busk som setter rotskudd. Finnete, lange blad og hvite blomster i store, løse topper. Allergivennlig, vindsterk busk uten spesielle jordkrav. Klimasone: H8 i innlandet og H7 ved kysten.

  • Sorbaria grandiflora ‘Maia’ E (Storblomstret rognspirea 'Maia' E) Foto: Eliteplanter.no

  • Sorbaria grandiflora ‘Maia’ E (Storblomstret rognspirea 'Maia' E) Foto: Eliteplanter (2)

  • Sorbaria grandiflora ‘Maia’ E (Storblomstret rognspirea 'Maia' E) Foto: Eliteplanter.no

  • Sorbaria grandiflora ‘Maia’ E (Storblomstret rognspirea 'Maia' E) Foto: Eliteplanter.no

  • Sorbaria grandiflora ‘Maia’ E (Storblomstret rognspirea 'Maia' E) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

2–2,5 m høy, løvfellende busk med opprette greiner og få rotskudd. Hårete, grårøde skudd med skruestilte knopper.  Ulikefinnete, 15-20 cm lange blad med 9-13 småblad. Avlange småblad som har en rødlig midtnerve, og som er langt tilspisset og dobbelt sagtannet. Busken har øreblad (2 små blad ved bladbasis). Tidlig løvsprett. Gule høstfarger. Hvite blomster i store, løse topper i enden av årsskudd fra juli til august. Hårete kapselfrukter.

Vekstkrav og klimasone

Storblomstret rognspirea er en nøysom, tilpasningsdyktig busk uten noen spesielle jordkrav, og som vokser i sol og skygge. Aller best trives planten i næringsrik, godt fuktig jord med en pH mellom 5,5 og 7.

Busken tilrås plantet til klimasone H8 i innlandet og H7 ved kysten.

Bruksområder

Busken er en vindsterk busk som etablerer seg raskt.  Buskene egner seg godt på steder som er utsatt for snøbrekk, da den årlig kan klippes helt ned og komme igjen for fullt. God léplante som også brukes i skråninger, bunndekke, til fri hekk og i buskgrupper. Planteavstand i gruppe: 1-1,5 m. Busken tåler noe salt, og den anbefales i veganlegg, i en avstand av minst 1-2 m fra veibanen. Endelig brukes rognspirea som erosjonsvern på masser med fare for utglidninger. Buskene setter rotskudd som binder sammen jorda. Den skades sjelden av vårfrost.

Allergifare

Sorbaria er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent.

Beskjæring

Rognspirea tåler godt å skjæres helt ned. Det forsinker blomstringen noe, men den vokser raskt opp igjen og blomstrer samme år. Siden den blomstrer på årsskudd, kan den skjæres før vekststart om våren. Buskene blir tettere og blomstrer rikere ved jevnlig nedskjæring.

Formering

Busken formeres enten med skudd- eller kviststiklinger, eller ved å dele fra rotskudd.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss