Storildkvede
Chaenomeles speciosaSynonyme navn er Chaenomeles lagenaria og Chaenomeles sinensis. Slektsnavnet Chaenomeles kommer av gresk chainein, som betyr å kløyve og meles, som betyr eple, og viser til at frukta deler seg i flere deler. Artsnavnet speciosa betyr vakker, skjønn. På svensk heter busken stor rosenkvitten og engelske navn er Flowering quince og Chinese quince.
150-200 cm høy, løvfellende busk med bred, opprett vekst, greintorner, skarlagensrøde frukter og aromatiske, grønngule bærepler. Allergivennlig plante for en lun vokseplass. Klimasone: H4.
Plantebeskrivelse
150-200 cm høy, løvfellende busk med bred, opprett vekst. Skudd og kvister med skruestilte knopper, tynne, smågreiner med greintorner, men uten vorter. Ovale, 5-8 cm lange blad som smalner mot grunnen og er fint sagtannet. Bladene er mørkt grønne på oversiden og blekere på undersiden. Store øreblad (parvise små blad ved bladbasis), som er skjevt nyreformet. Skarlagensrøde, «epleblomster» i mai-juni og duftende, grønngule bærepler, uten begerrester i september-november.
Vekstkrav og klimasone
Stor ildkvede trives best i svakt sur (pH 6-7), næringsrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord på solrik plass. Men den vokser også bra i tung (leirholdig) jord.
Busken tilrås plantet til klimasone H4.
Bruksområder
Busken brukes som lav fri hekk, frittstående og i grupper i fjellhager, ved murvegger og i skråninger. Planteavstand til hekk: 0,3–0,5 m og i gruppe: 1-2 m. Her i landet er busken mest plantet på Vestlandet.
Allergifare
Chaenomeles er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Imidlertid kan arter med duftende blomster skape problemer for personer med duftoverfølsomhet.
Beskjæring
Det at ildkvede blomstrer på 2-årige, korte skudd, krever en forsiktig tilbakebeskjæring. Med noen års mellomrom må likevel busken beskjæres for å få en god buskform. Denne beskjæringen bør gjøres like etter blomstring.
Formering
Arten formeres med frø, som må kaldstratifiseres ca. 2 måneder før såing, eller med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen. I mindre målestokk kan også deling eller avlegging benyttes.