Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Storildkvede

Chaenomeles speciosa

Synonyme navn er Chaenomeles lagenaria og Chaenomeles sinensis. Slektsnavnet Chaenomeles kommer av gresk chainein, som betyr å kløyve og meles, som betyr eple, og viser til at frukta deler seg i flere deler. Artsnavnet speciosa betyr vakker, skjønn. På svensk heter busken stor rosenkvitten og engelske navn er Flowering quince og Chinese quince.

Hjemsted/Opphav Storildkvede er viltvoksende i Kina. Arten ble innført til Europa i 1796.

150-200 cm høy, løvfellende busk med bred, opprett vekst, greintorner, skarlagensrøde frukter og aromatiske, grønngule bærepler. Allergivennlig plante for en lun vokseplass. Klimasone: H4.

  • Chaenomeles speciosa (Storildkvede)

Plantebeskrivelse

150-200 cm høy, løvfellende busk med bred, opprett vekst. Skudd og kvister med skruestilte knopper, tynne, smågreiner med greintorner, men uten vorter. Ovale, 5-8 cm lange blad som smalner mot grunnen og er fint sagtannet. Bladene er mørkt grønne på oversiden og blekere på undersiden. Store øreblad (parvise små blad ved bladbasis), som er skjevt nyreformet. Skarlagensrøde, «epleblomster» i mai-juni og duftende, grønngule bærepler, uten begerrester i september-november.

Vekstkrav og klimasone

Stor ildkvede trives best i svakt sur (pH 6-7), næringsrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord på solrik plass. Men den vokser også bra i tung (leirholdig) jord.

Busken tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Busken brukes som lav fri hekk, frittstående og i grupper i fjellhager, ved murvegger og i skråninger. Planteavstand til hekk: 0,3–0,5 m og i gruppe: 1-2 m. Her i landet er busken mest plantet på Vestlandet.

Allergifare

Chaenomeles er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Imidlertid kan arter med duftende blomster skape problemer for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Det at ildkvede blomstrer på 2-årige, korte skudd, krever en forsiktig tilbakebeskjæring. Med noen års mellomrom må likevel busken beskjæres for å få en god buskform. Denne beskjæringen bør gjøres like etter blomstring.

Formering

Arten formeres med frø, som må kaldstratifiseres ca. 2 måneder før såing, eller med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen. I mindre målestokk kan også deling eller avlegging benyttes.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss