Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Svartsurbær

Aronia melanocarpa

Noen synonyme navn Aronia arbutifolia var. nigra, Aronia nigra og Sorbus melanocarpa. Planten går ofte under navnet aronia i Norge. Det norske navnet skyldes farge og syrlig smak hos fruktene. Slektsnavnet Aronia stammer fra gresk aria, det gamle navnet på Sorbus aria (sølvasal), som har frukter som finner om fruktene hos slekta Aronia. Artsnavnet melanocarpa betyr svart frukt. På svensk heter planten svartaronia, mens den i England heter Black Chokeberry.

Hjemsted/Opphav Svartsurbær finnes viltvoksende i den østlige delen av Nord-Amerika, der den danner 2-3 m høye buskas.

2-3 m høy busk med glinsende grønne blad, hvite blomster i skjerm og svarte, spiselige frukter. Allergivennlig, vindsterk og nøysom plante som trives på de fleste jordtyper. Klimasone: H6.

  • Aronia melanocarpa

  • Svartsurbær (Aronia melanocarpa)

  • Svartsurbær i høstfarger

  • Svartsurbær med høstfarger

  • Svartsurbær med høstfarger

  • Aronia melanocarpa 'Hugin' E (Svartsurbær 'Hugin' E)

  • Aronia melanocarpa 'Hugin' E (Svartsurbær 'Hugin' E)

  • Aronia melanocarpa 'Hugin' E (Svartsurbær 'Hugin' E)

  • Aronia melanocarpa fk Moskva E (Junisøtmispel fk Moskva E) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

2 – 3 m høy, løvfellende busk med skruestilte, tett tiltrykte knopper. Veksten er først opprett, men blir etter hvert bred og noe overhengende. Glinsende grønne, nesten omvendt eggformete, 5-10 cm lange, spisse, fintannete blad med mørke kjertelhår på oversida av midtnerven. Busken har øreblad (små blad ved basis av bladene). Sterkt røde høstfarger.

Hvite blomster med små røde prikker innerst på kronbladene, i halvskjermete topper r i juni.  Blanke, blåsvarte, spiselige bærepler i september. Fargestoffet i fruktene brukes i næringsmiddelindustrien.

Vekstkrav og klimasone

Svartsurbær er en nøysom og vindsterk busk som trives best i svakt sur (pH 5,5-7), fuktig jord, men den vokser også bra i annet jordsmonn. Busken utvikles godt også i leirjord. Selv om blomstring og høstfarge blir best i sol, trives svartsurbær godt i halvskygge og skygge. Trenger ingen årlig gjødsling.

Busken tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Aronia melanocarpa er en allsidig busk som passer godt i buskgrupper, skråninger, til léskjerming, frie og klipte hekker, samt at den brukes i bærdyrking. Busken bør få en enda større bruk, ikke minst på fuktig, tett jord. På slike steder er den en god erstatning for blankmispel (Cotoneaster lucidus), som brukes mye til hekk og som ikke trives på fuktig jord. Planteavstand i gruppe: 1,5–2 m og til hekk: 0,3-0,5 m. Den anbefales også sterkt i veganlegg, hvor den kan plantes inntil 2-3 m fra veibanen langs vei med 80 km/time.  Busken er frisk og helt fri for sopp og skadeinsekter. God plante for bier. Busken plantes i hele Sør-Norge og i store deler av Nord-Norge. Blant annet overvintrer den uskadd på Løken i Valdres (500 moh), Oppdal og den trives utmerket i Kvæfjord nær Harstad. Den trives også godt i kjølige kyststrøk.

Allergifare

Aronia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer ved dyrking av planten er ikke kjent. Bærene er spiselige.

Beskjæring

Svartsurbær tåler skjæring, men trenger ingen årlig skjæring. Den bør skjæres godt tilbake ved planting for å sikre nok nye greiner. Siden Aronia blomstrer på fjorårsskudd (2-årig ved), bør skjæring helst utføres like etter blomstring med tanke på blomster- og fruktmengde.

Formering

Busken formeres helst med frø, som må stratifiseres 3-4 måneder før såing, eller med skuddstiklinger. En god norsk frøkilde og E-plante som er i handelen, er Aronia melanocarpa fk Moskva E (tidl. NLH).

Sort

Aronia melanocarpa ‘Hugin’ E (Svartsurbær ‘Hugin’ E)
Aronia melanocarpa ‘Hugin’ E (Svartsurbær ‘Hugin’ E)
Aronia melanocarpa ‘Hugin’ E (Svartsurbær ‘Hugin’ E)

Aronia melanocarpa ’Hugin’ E Svartsurbær ’Hugin’ E – Sort med kanadisk opphav, som er en utvalgt eliteplante (E-plante) i Norge og Sverige.

1-1,5 m høy busk med noe spinkel, kompakt vekst. Smale, eggformete, 6-7 cm lange, blanke blad. Hvite blomster og svarte bærepler. Rik blomstring. Brukes i buskfelt, til fri og klipt hekk, i skråninger og i veianlegg.  Klimasone: H6.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss