Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ungarsk syrin ‘Holte’ E

Syringa josikaea 'Holte' E

Slektsnavnet Syringa er avledet av det greske ordet syrinx, som i antikken er et rør, en pipe eller en fløyte, og viser til plantens hule stengler. Syrin er brukt som materiale i fløyter, for eksempel består en panfløyte av 7 tynne rør. Artsnavnet josikaea er etter den ungarske baronessen Rosalie von Josika. I Sverige kalles planten ungersk syren og på engelsk blir den kalt Hungarian Lilac.

Hjemsted/Opphav Ungarsk syrin er heimehørende i Sentral- og Øst-Europa, i Karpatene, i Romania og det vestlige Ukraina. Sorten ‘Holte’ E er en etter et norsk utvalg, og en norsk E-plante.

3-4 m høy, bred busk med stivt opprette greiner og kompakt vekst. Frodig bladverk og tallrike, mørke blåfiolette blomster i korte, stivt opprette topper, i juni-juli. Allergivennlig, vindsterk og nøysom busk. Klimasone: H7-8.

  • Syringa josikaea 'Holte' E (Ungarnsyrin 'Holte' E)

Beskrivelse av arten Syringa josikaea

3–5 m høy, bred busk med stive opprette greiner og tett, grov vekst. Grå kvister, motsatte knopper og en stor endeknopp. Glatt bark med få store korkporer (lenticeller). Brede, elliptiske, bulkete, 6-12 cm lange blad med mørkegrønn overside og blågrønn underside. Gule høstfarger.

Purpurlilla, 10-15 cm lange, opprette blomstertopper i enden av hvert skudd, i juni-juli. Blomstene har svak duft, men lukter ikke godt. Frukta er en kapselfrukt med frø som har smale vinger.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Holte’ E er en 3-4 m høy, bred busk med en kraftig, tett vekst. Frodig bladverk. Tallrike, rødfiolette blomster med duft i lange, opprette topper i juni-juli..

Vekstkrav og klimasone 

Ungarnsyrin en nøysom og robust busk som trives best i kalkholdig, drenert jord, både i sol og skygge. Den vokser også godt både i sandjord og i leirjord. Skygge gir mindre blomstring, men den utvikles godt vegetativt. Årlig gjødsling gir bedre blomstring.

Busken tilrås plantet til klimasone H7-8.

Bruksområder

Syringa josikaea er uvanlig vindsterk plante som benyttes mye i buskgrupper, til lé og fri hekk, særlig i utsatte strøk. En bedre kystplante finnes knapt. Planteavstand i gruppe: 2–4 m og til hekk: 0,5-1 m. Busken anbefales også i veganlegg i en avstand av minst 4-6 m fra vegbanen, da den er svært salttolerant både for saltsprut og salt i jorda. Ungarsk syrin er en sunn og frisk busk. Den fremmer plante- og dyrelivet, bl.a. henter bier nektar og pollen fra planten.

Busken kan plantes over hele landet, både i innlandet som ute ved kysten. Ungarsk syrin er en svært viktig busk i Nord-Norge.

Allergifare

Syrin er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Plantesaften kan ved hudkontakt gi hudplager hos enkelte. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Ungarsk syrin tåler sterk beskjæring, og siden syrin blomstrer på 2-årig ved, bør beskjæring skje like etter blomstring. Busken kan fornyes ved periodisk nedskjæring ned til 30-40 cm år om annet. Slik fornyelse bør imidlertid skje om våren før veksten tar til.

Formering

Arten formeres med frø og skuddstiklinger. Sorter podes eller mikroformeres (vevsplanter).