Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ungarsk syrin ‘Rå’ E

Syringa josikaea 'Rå' E

Slektsnavnet Syringa er avledet av det greske ordet syrinx, som i antikken er et rør, en pipe eller en fløyte, og viser til plantens hule stengler. Syrin er brukt som materiale i fløyter, for eksempel består en panfløyte av 7 tynne rør. Artsnavnet josikaea er etter den ungarske baronessen Rosalie von Josika. I Sverige kalles planten ungersk syren og på engelsk blir den kalt Hungarian Lilac.

Hjemsted/Opphav Ungarsk syrin er heimehørende i Sentral- og Øst-Europa, i Karpatene, i Romania og det vestlige Ukraina. Sorten ‘Rå’ E er en norsk E-plante fra et utvalg i Nord-Norge.

2-3 m høy busk med stivt opprette greiner og kompakt vekst. Frodig bladverk og tallrike, mørke blåfiolette blomster i korte, stivt opprette topper, i juni-juli. Allergivennlig, vindsterk og nøysom busk. Klimasone: H7-8.

  • Syringa josikaea 'Rå' E (Ungarsk syrin 'Rå' E)

  • Syringa josikaea 'Rå' E (Ungarsk syrin 'Rå' E)

  • Syringa josikaea 'Rå' E (Ungarsk syrin'Rå' E)

  • Syringa josikaea 'Rå' E (Ungarsk syrin 'Rå' E)

Beskrivelse av arten Syringa josikaea

3–5 m høy, bred busk med stive opprette greiner og tett, grov vekst. Grå kvister, motsatte knopper og en stor endeknopp. Glatt bark med få store korkporer (lenticeller). Brede, elliptiske, bulkete, 6-12 cm lange blad med mørkegrønn overside og blågrønn underside. Gule høstfarger.

Purpurlilla, 10-15 cm lange, opprette blomstertopper i enden av hvert skudd, i juni-juli. Blomstene har svak duft, men lukter ikke godt. Frukta er en kapselfrukt med frø som har smale vinger.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Rå’ E er 2-3 m høy busk med stivt opprette greiner og en kompakt form.

Frodig bladverk. Mørkt blåfiolette blomster i korte, stivt opprette topper, i juni-juli. Klimasone: H7-8.

Vekstkrav og klimasone 

Ungarnsyrin en nøysom og robust busk som trives best i kalkholdig, drenert jord, både i sol og skygge. Den vokser også godt både i sandjord og i leirjord. Skygge gir mindre blomstring, men den utvikles godt vegetativt. Årlig gjødsling gir bedre blomstring.

Busken tilrås plantet til klimasone H7-8.

Bruksområder

Syringa josikaea er uvanlig vindsterk plante som benyttes mye i buskgrupper, til lé og fri hekk, særlig i utsatte strøk. En bedre kystplante finnes knapt. Planteavstand i gruppe: 2–4 m og til hekk: 0,5-1 m. Busken anbefales også i veganlegg i en avstand av minst 4-6 m fra vegbanen, da den er svært salttolerant både for saltsprut og salt i jorda. Ungarsk syrin er en sunn og frisk busk. Den fremmer plante- og dyrelivet, bl.a. henter bier nektar og pollen fra planten.

Busken kan plantes over hele landet, både i innlandet som ute ved kysten. Ungarsk syrin er en svært viktig busk i Nord-Norge.

Allergifare

Syrin er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Plantesaften kan ved hudkontakt gi hudplager hos enkelte. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Ungarsk syrin tåler sterk beskjæring, og siden syrin blomstrer på 2-årig ved, bør beskjæring skje like etter blomstring. Busken kan fornyes ved periodisk nedskjæring ned til 30-40 cm år om annet. Slik fornyelse bør imidlertid skje om våren før veksten tar til.

Formering

Arten formeres med frø og skuddstiklinger. Sorter podes eller mikroformeres (vevsplanter).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss