Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ungarsk syrin

Syringa josikaea

Slektsnavnet Syringa er avledet av det greske ordet syrinx, som i antikken er et rør, en pipe eller en fløyte, og viser til plantens hule stengler. Syrin er brukt som materiale i fløyter, for eksempel består en panfløyte av 7 tynne rør. Artsnavnet josikaea er etter den ungarske baronessen Rosalie von Josika. I Sverige kalles planten ungersk syren og på engelsk blir den kalt Hungarian Lilac.

Hjemsted/Opphav Ungarsk syrin er heimehørende i Sentral- og Øst-Europa, i Karpatene, i Romania og det vestlige Ukraina. I Norge har ungarnsyrin forvillet seg enkelte steder i landet.

3-5 m høy busk med stivt opprette greiner og en frodig, åpen vekst. Store, brede blad og blå eller blåfiolette blomster i endestilte topper. Allergivennlig, vindsterk og nøysom busk som trives i flere slags jord.

  • Syringa josikaea (Ungarsk syrin)

Plantebeskrivelse

3–5 m høy, bred busk med stive opprette greiner og tett, grov vekst. Grå kvister, motsatte knopper og en stor endeknopp. Glatt bark med få store korkporer (lenticeller). Brede, elliptiske, bulkete, 6-12 cm lange blad med mørkegrønn overside og blågrønn underside. Gule høstfarger.

Purpurlilla, 10-15 cm lange, opprette blomstertopper i enden av hvert skudd, i juni-juli. Blomstene har svak duft, men lukter ikke godt. Frukta er en kapselfrukt med frø som har smale vinger.

Vekstkrav og klimasone

Ungarnsyrin en nøysom og robust busk som trives best i kalkholdig, drenert jord, både i sol og skygge. Den vokser også godt både i sandjord og i leirjord. Skygge gir mindre blomstring, men den utvikles godt vegetativt. Årlig gjødsling gir bedre blomstring.

Busken tilrås plantet til klimasone H7-8.

Bruksområder

Syringa josikaea er uvanlig vindsterk plante som benyttes mye i buskgrupper, til lé og fri hekk, særlig i utsatte strøk. En bedre kystplante finnes knapt. Planteavstand i gruppe: 2–4 m og til hekk: 0,5-1 m. Busken anbefales også i veganlegg i en avstand av minst 4-6 m fra vegbanen, da den er svært salttolerant både for saltsprut og salt i jorda. Ungarsk syrin er en sunn og frisk busk. Den fremmer plante- og dyrelivet, bl.a. henter bier nektar og pollen fra planten.

Busken kan plantes over hele landet, både i innlandet som ute ved kysten. Ungarsk syrin er en svært viktig busk i Nord-Norge.

Allergifare

Syrin er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Plantesaften kan ved hudkontakt gi hudplager hos enkelte. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Ungarsk syrin tåler sterk beskjæring, og siden syrin blomstrer på 2-årig ved, bør beskjæring skje like etter blomstring. Busken kan fornyes ved periodisk nedskjæring ned til 30-40 cm år om annet. Slik fornyelse bør imidlertid skje om våren før veksten tar til.

Formering

Arten formeres med frø og skuddstiklinger. Sorter podes eller mikroformeres (vevsplanter).