Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Alpegullregn

Laburnum alpinum

Et synonymt navn er Cytisus alpinus. Slektsnavnet Laburnum er et gammelt latinsk navn. Tidligere har slekta vært regnet som en Cytisus (gyvel). Artsnavnet alpinum betyr fra fjellet. I Sverige heter planten alpgullregn, mens noen engelske navn er Scotch laburnum, Scottish laburnum og alpine laburnum.

Hjemsted/Opphav Laburnum alpinum er viltvoksende i Sør-Europa, fra de sørlige Jurabergene (mellom Frankrike og Sveits) til de nordlige Apenninene i Italia og Sør-Alpene til og med Ungarn og tidligere Nord-Jugoslavia. Her vokser treet i varme, steinete, fuktige bergskråninger opp til 1500 m over havet.

6-8 m høyt, løvfellende, flerstammet, opprett tre med en slank krone. Mørkegrønne, 3-koplete blad og gule erteblomster i lange klaser. Giftig tre som plantes lite i dag. Klimasone: H6 i innlandet og H7 ved kysten.

  • Laburnum alpinum (Alpegullregn

Plantebeskrivelse

6-8 m høyt, løvfellende, flerstammet tre med opprett vekst og slank krone. Grønne, skudd og grågrønne, glatte kvister. Hele planten er svært giftig.

Skruestilte, mørkegrønne, blanke, stilkete, 3-koplete blad med avlange, 3-8 cm lange småblad, som har en lysegrønn, nesten snau underside.

Lysende, gule, duftende erteblomster i hengende, opptil 20-30 cm lange klaser i juni. Blomsterrik og dekorativ. Avlang, glatt, 4-5 cm lang skolmfrukt med 1-6 flate, litt glinsende, brune frø.

Vekstkrav og klimasone 

Alpegullregn har små krav til jord og vokseplass. Men den trives best i sand- og steinholdig, mager, kalkrik, godt drenert jord på en solrik plass. Gullregn forbedrer jorda den vokser i fordi den har nitrogensamlende bakterier på røttene. Sterk gjødsling med nitrogen skader de livsviktige bakteriene på røttene.

Laburnum alpinum tilrås plantet til klimasone H6 i innlandet og H7 ved kysten.

Bruksområder

Laburnum alpinum er et vakkert frittstående tre, som også egner i tregrupper. I dag finnes treet mest forvillet eller i gamle hager. Siden herdigheten er svært god, har treet større verdi i værutsatte og nordlige strøk av landet vårt. Treet tåler godt salt og byluft. .

Allergi- og giftfare

Laburnum er en allergivennlig slekt for allergikere. Men hele planten er giftig, og alvorlige forgiftningstilfeller (høy puls, utvidete pupiller, ev. bevisstløshet) kan forekomme ved inntak av rikelig mengder med frø. Giftstoffet i gullregn er cytisin. I dag erstattes alpegullregn ofte med hybridgullregn, som setter få frø. Lavthengende fruktbelger bør plukkes bort. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Gullregn tåler godt tilbakeskjæringg. Eventuell beskjæring bør skje om våren. Gamle busker og trær får maleriske greiner, som gir hagen karakter.

Formering

Alpegullregn formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss