Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blodbøk ‘Atropunicea’

Fagus sylvatica ‘Atropunicea’

Synonyme navn er bøk ‘Atropunicea’, skogbøk ‘Atropurpurea’ og Fagus silvatica ‘Atropunicea’. Slektsnavnet Fagus er det gamle latinske navnet på bøk. Det norske navnet bøk er eldgammelt. Staver av bøkeved ble brukt i runestaver hvor de første bokstaver ble skåret inn. Artsnavnene sylvatica og silvatica betyr som vokser i skog. Sortsnavnet ‘Atropunicea’ betyr høyrød, og viser til bladfargen. På svensk heter treet blodbok, mens den i England betegnes som purple beech eller european copper beech.

Hjemsted/Opphav Fagus silvatica ‘Atropunicea’ er en hollandsk sort som har vært markedsført i Tyskland og Nederland i lang tid.

20-25 m høyt, løvfellende, opprett tre med bred krone, tykk stamme, mørkerøde, læraktige blad og nøttefrukter med hams. Park- og alletre. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Fagus silvatica 'Atropunicea'

Beskrivelse av arten Fagus sylvatica

20-25 m høyt, løvfellende tre med vid krone, dyp pålerot og tykk stamme med grå, glatt stammebark. Smale, spisse, gulbrune, 1-2 cm lange, utstående knopper med mange knoppskjell som sitter i 4 lengderekker på knoppen. Sidekvister og blad er utbredt i ett plan på grunn av skruestilte knopper som sitter i to rader på skuddet. Vinterknopper er silkehåra. Levealder ca. 300 år, med full størrelse etter ca. 80 år.

Helrandete, ovale, tilspissete, blanke blad. Bøk har lyst grønt bladverk om våren og kobberrøde høstfarger.

Små, hannblomster i langstilka, hengende rakler og hunnblomster på korte stilker i bladhjørnene på årsskudd. Blomsten er synlig ved knoppsprett. Bøk blomstrer ofte for første gang i 40-årsalderen. Frukt med to nøtter som sitter i dekorative 4-delte, mykpiggete hamser, som ofte sitter på etter at nøttene har falt ut.

Sortsbeskrivelse

Fagus sylvatica ‘Fastigiata’ er et 20-25 m høyt, løvfellende tre med en bred krone, dyp pålerot, slanke greiner med grå, glatt stammebark og knopper med knoppskjell i 4 lengderekker. Helrandete, mørkt røde, blanke, læraktige blad. Røde til rødbrune høstfarger. Små hann- og hunnrakler i mai-juni. Frukter med en pigget hans, som inneholder kantete nøtter.

Vekstkrav og klimasone

Blodbøk trives best i dyp, godt drenert, noe fuktig, kalkrik jord i sol og skygge, men den vokser også godt på annen jord. Treet vokser ofte seint i etableringsfasen. Tåler vind. Bøk tåler ikke å bli flyttet på og den tåler dårlig oppfylling av jord oppover stammen.

Treet bør plantes om våren, og plantene bør plantes med klump eller kar som tre. Masseplanter kan plantes som barrotplante. Toppskuddet vokser kraftig og trenger ofte støtte. Selges ofte med sidegreiner helt ned eller som lavstammet.

Blodbøk tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet H6 ved kysten.

Bruksområder

Blodbøk er et vakkert frittstående tre og plantes som tuntre og i større hager og i parker. Planteavstand i gruppe varierer fra 4-20 m, alt etter den funksjon treet skal ha.

Allergifare

Fagus forårsaker oftest små plager for pollenallergikere. Treet produserer store mengder pollen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Bøk tåler godt skjæring både om våren og senere i sesongen. Våren er beste tid for beskjæring. Skal en hekk av bøk bli tett og fin, må den klippes både om våren og i august.

Formering

Blodbøk formeres med poding.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss