Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rødeik

Quercus rubra

Et synonymt navn er Quercus borealis. Slektsnavnet Quercus er et gammelt latinsk navn for eik. Artsnavnet rubra betyr rød, og viser trolig mest til treets røde høstfarge. Navnet borealis betyr nordlig. På svensk heter treet rödek, mens engelske navn er northern red oak og chamion oak.

Hjemsted/Opphav Rødeik er viltvoksende i de østlige delene av Nord-Amerika. Treet ble innført som landskapsplante og skogstre til Europa i 1724.

20-25 m høyt, løvfellende tre med bred, avrundet krone, spisslappete, læraktige blad og nøttefrukter. Nøysomt parktre. Klimasone: H5.

  • Quercus rubra (Rødeik) Fot: Ole Billing Hansen.

Plantebeskrivelse

20-25 m høyt, løvfellende, rasktvoksende tre med avrundet krone. Jevn stammebark som blir brungrå og furet hos eldre træ. Mørke rødbrune, snaue kvister.

Bladene er 10-22 cm lange, avlange til omvendt eggformete med 3-5 par tilspissete lapper. Hver lapp har 1-5 spisse tenner, langt bladskaft og kileformet eller rund bladgrunn. Bladene har en snau, mørkegrønn overside og en lysere gulgrønn underside med rødbrune hårdusker i nervevinklene. Bladene får sterkt rødlige høstfarger.

Blomstrer med små, hann- og hunnrakler i mai-juni. Fruktene er nøtter som modner andre året.

Vekstkrav og klimasone  

Rødeik trives best i dyp, godt drenert, næringsrik jord på solåpen plass.

Quercus rubra tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Rødeik er et verdifullt, rasktvoksende parktre, og som frittstående får bred krone. Treet er godt egnet som tuntre og alletre. Rødeik brukes også på nylig, blottlagt jord. Treet anbefales også i veganlegg, i en avstand av minst 6-8 m fra vegbanen. Treet tåler noe salt. Den flotte, røde høstfargen er en verdifull egenskap hos rødeik. Treet når ikke så høy alder som sommereik. Planteavstand i gruppe: 20 m.

Allergifare

Quercus produserer store mengder pollen ved løvsprett. Mer enn 80 % av personer med bjørkeallergi har utviklet overfølsomhet også mot eikepollen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eik tåler beskjæring, og en eventuell beskjæring bør skje på seinvinteren. Åpne greinvinkler er viktig, for å slippe at greiner flaser av om vinteren. Gamle, tørre greiner faller ned av seg selv.  Skråsnitt er viktig når store greiner skjæres bort, slik at vannet renner av. Råte er vanlig hos eik, og denne bør skjæres bort. Skudd på kvistfrie stammer bør fjernes.

Formering

Rødeik frøformeres. Nordlige frøkilder er best, da høstfargen varierer en del hos ulike frøkilder.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss