Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hengebøk ‘Pendula’

Fagus sylvatica ‘Pendula’

Et synonymt navn er skogbøk ‘Pendula’. Slektsnavnet Fagus er det gamle latinske navnet på bøk. Det norske navnet bøk er eldgammelt. Staver av bøkeved ble brukt i runestaver hvor de første bokstaver ble skåret inn. Artsnavnet sylvatica (og silvatica) betyr som vokser i skog. Sortsnavnet ‘Pendula’ betyr hengende, og viser til de hengende greinene. På svensk heter hängbok, mens den i England betegnes som the weeping beech.

Hjemsted/Opphav Hengebøk ble funnet i England i 1836 og ble raskt et populært element i landskapshagene.

Lavt, løvfellende tre med bred krone og hengende greiner. Tre for en solrik plass. Klimasone: H4.

  • Fagus sylvaica 'Pendula' (Hengebøk 'Pendula')

Plantebeskrivelse

10-15 m høyt, løvfellende tre med bred krone og hengende greiner. Smale, spisse, gulbrune, 1-2 cm lange, utstående knopper med mange knoppskjell som sitter i 4 lengderekker på knoppen. Sidekvister og blad er utbredt i ett plan på grunn av skruestilte knopper som sitter i to rader på skuddet. Vinterknopper er silkehåra. Helrandete, ovale, læraktige, helrandete, blanke, grønne blad. Små, hannblomster i langstilka, hengende rakler og hunnblomster på korte stilker i bladhjørnene på årsskudd. Blomsten er synlig ved knoppsprett. Frukt med to nøtter som sitter i dekorative, 4-delte, mykpiggete hamser, som ofte sitter på etter at nøttene har falt ut.

Vekstkrav og klimasone

Hengebøk trives best i dyp, godt drenert, noe fuktig, kalkrik jord i sol og skygge, men den vokser også godt på annen jord. Treet vokser ofte seint i etableringsfasen. Tåler vind. Bøk tåler ikke å bli flyttet på og den tåler dårlig oppfylling av jord oppover stammen. Treet bør plantes om våren, og plantene bør plantes med klump eller kar.

Hengebøk tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Hengebøk er et mye brukt tre i hager, parker og på gravlunder. Planteavstand: 10-12 m.

Allergifare

Fagus forårsaker oftest små plager for pollenallergikere. Treet produserer store mengder pollen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Bøk tåler beskjæring. Våren er beste tid for beskjæring. Hovedskuddet må bindes strengt opp inntil treet har nådd ønsket stammehøyde.

Formering

Hengebøk formeres med poding på grunnstammer av bøk.