Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bøk ‘Pendula’ (Hengebøk)

Fagus sylvatica ‘Pendula’

Synonyme navn er vanlig bøk ‘Pendula’, skogbøk ‘Pendula’ og Fagus silvatica ‘Pendula’. Slektsnavnet Fagus er det gamle latinske navnet på bøk. Det norske navnet bøk er eldgammelt. Staver av bøkeved ble brukt i runestaver hvor de første bokstaver ble skåret inn. Artsnavnet sylvatica og silvatica betyr som vokser i skog. Sortsnavnet ‘Pendula’ betyr hengende, og viser til de hengende greinene. På svensk heter hängbok, mens den i England betegnes som the weeping beech.

Hjemsted/Opphav Hengebøk ble funnet i England i 1836 og ble raskt et populært element i landskapshagene.

20-25 cm høyt løvfellende tre med bred krone og hengende greiner. Tre for en solrik plass. Klimasone: H4.

  • Fagus sylvatica 'Pendula' (Bøk 'Pendula')

  • Fagus sylvatica 'Pendula' (Bøk 'Pendula')

Beskrivelse av arten Fagus sylvatica

20-25 m høyt, løvfellende tre med vid krone, dyp pålerot og tykk stamme med grå, glatt stammebark. Smale, spisse, gulbrune, 1-2 cm lange, utstående knopper med mange knoppskjell som sitter i 4 lengderekker på knoppen. Sidekvister og blad er utbredt i ett plan på grunn av skruestilte knopper som sitter i to rader på skuddet. Vinterknopper er silkehåra. Levealder ca. 300 år, med full størrelse etter ca. 80 år.

Helrandete, ovale, tilspissete, blanke blad. Bøk har lyst grønt bladverk om våren og kobberrøde høstfarger.

Små, hannblomster i langstilka, hengende rakler og hunnblomster på korte stilker i bladhjørnene på årsskudd. Blomsten er synlig ved knoppsprett. Bøk blomstrer ofte for første gang i 40-årsalderen. Frukt med to nøtter som sitter i dekorative 4-delte, mykpiggete hamser, som ofte sitter på etter at nøttene har falt ut.

Sortsbeskrivelse

Fagus sylvatica ‘Pendula’ er et 10-15 m høyt, løvfellende tre med bred krone og hengende greiner. Smale, spisse, gulbrune, 1-2 cm lange, utstående knopper med mange knoppskjell som sitter i 4 lengderekker på knoppen. Ovale, læraktige, helrandete, blanke, grønne blad. Små, hannblomster i lange, hengende rakler og hunnblomster på korte stilker. Frukt med to nøtter som sitter i dekorative 4-delte, mykpiggete hamser.

Vekstkrav og klimasone

Hengebøk trives best i dyp, godt drenert, noe fuktig, kalkrik jord i sol og skygge, men den vokser også godt på annen jord. Treet vokser ofte seint i etableringsfasen. Tåler vind. Bøk tåler ikke å bli flyttet på og den tåler dårlig oppfylling av jord oppover stammen. Treet bør plantes om våren, og plantene bør plantes med klump eller kar.

Hengebøk tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Hengebøk er et mye brukt tre i hager, parker og på gravlunder. Planteavstand: 10-12 m.

Allergifare

Fagus forårsaker oftest små plager for pollenallergikere. Treet produserer store mengder pollen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Bøk tåler beskjæring. Våren er beste tid for beskjæring. Hovedskuddet må bindes opp inntil treet har nådd ønsket stammehøyde.

Formering

Hengebøk formeres med poding på grunnstammer av bøk.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss