Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Breiasal

Sorbus latifolia (Karpatiosorbus latifolia)

I 2017 publiserte botanikerne Alexander N. Sennikov og Arto Kurtto, et nytt forslag til inndeling og navnsetting av asalartene i slekta Sorbus, basert på historiske publikasjoner, herbarier og slektskapsforhold. Her blir asal inndelt i flere nye slekter og rogn er den eneste arten som beholder slektsnavnet Sorbus. Lid og Lids norske flora (2022), har alt tatt I bruk de nye slektsnavnene. Synonyme navn er breibladasal og Karpatiosorbus latiofolia. Slektsnavnet Sorbus er et gammelt latinsk navn på rogn / asal hos Cato (d.149 f.Kr.). Artsnavnet latifolia betyr brede blad. I Sverige heter planten bergoxel og det engelske navnet er broad-leaved whitebeam.

Hjemsted/Opphav Bredasal er viltvoksende i Europa fra Portugal til sørvestlige områder i Tyskland. Treet regnes som en forbedring av svensk asal.

12-15 m høyt, løvfellende tre med bred, kjegleforma krone, hvite blomster i halvskjermer og røde frukter. Allergivennlig, vindstekt og nøysomt parktre. Klimasone: H6.

  • Sorbus latifolia Breiasal Foto: eplanta.se

Plantebeskrivelse

12-15 m høyt, løvfellende tre med en bred, kjegleforma krone med glinsende, olivengrønne greiner. Brede, skruestilte, mørkegrønne, elliptiske 8-10 cm lange blad med skarpt, sagtannete, 3-kantete lapper og en filthåra underside. Gule høstfarger.

Hvite blomster i 10 cm brede, filthåra halvskjermer i mai. Store, gulbrune bærepler i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Bredasal er et nøysomt og vindsterkt tre som har ingen spesielle jordkrav, men som trives best på noe fuktig og godt kalkholdig jord i full sol eller halvskygge. Tåler både tørr sandjord og tung leirjord.

Bredasal tilrås plantet til klimasone H6.

 Bruksområder

Sorbus latifolia egner seg som frittstående tre både i parker og i mindre hager, og siden treet har en ensartet form passer det også godt i alléer. Planten egner seg dessuten utmerket til lé, på grunn av dens evne til å tåle vind, sjøsprøyt og sterk beskjæring. Tåler byklima svært godt.

Allergifare

Sorbus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere, og anbefales brukt blant annet ved skoler og lekeplasser. Men blomsterduften hos rogn kan forårsake mindre ubehag hos duftoverfølsomme personer.

Beskjæring

Svensk asal tåler hard beskjæring. Eventuell beskjæring gjøres seint på vinteren. Treet bør beskjæres jevnlig for å sikre en gjennomgående stamme. En hekk krever årlig beskjæring.

Formering

Treet formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss