Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hegg ‘Colorata’ (Rødbladet hegg)

Prunus padus ‘Colorata’

Et synonymt navn er Prunus padus ‘Rosea’. Prunus padus hører til heggegruppen innen einfruktslekta. Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på planten. Artsnavnet padus er et gresk navn på en Prunus. Sortsnavnet colorata betyr farget. På svensk heter arten hägg, mens det vanligste engelske navnet er Bird Cherry.

Hjemsted/Opphav Hegg er viltvoksende i Europa og i Nord-Asia til Korea og Japan. Sorten Prunus padus ‘Colorata’ stammer fra Småland i Sverige, hvor gartnerilærlingen Samuel Bodin Klevshult fant den i en steinur i 1912.

8-10 m høyt tre med noe åpen, uregelmessig krone, røde kvister, bark, blad, røtter og ved. Rosa blomster og rødsvarte steinfrukter. Allergivennlig, nøysomt tre. Klimasone: H6.

  • Prunus padus 'Colorata' (Hegg 'Colorata') Foto: Jeanette Brun, NMBU, Ås

Beskrivelse ar arten Prunus padus

10–15 m høyt, løvfellende lite tre med rødbrune greiner, glatt, mørk bark og skruestilte knopper. Unge skudd har ofte lyse korkporer i barken. Setter rotskudd. Hegg når full størrelse etter ca. 40 år.

Ovale, 6 -10 cm lange, tilspissete, skarpt og fint sagtannete blad med to kjertler øverst på stilken. Bladets overside er mørkegrønn og litt rynket, mens undersiden er blågrønn med et fremtredende nervenett. Gulrøde høstfarger.

Hvite eller svakt rødlige blomster med sterk, søtlig duft i hengende klaser i mai – juni. Små, runde, svarte steinfrukter i september. Alle delene av treet lukter ubehagelig og smaker bittert, og heggebær har en skarp og snerpende smak på grunn av stoffet amygdalin.

Sortsbeskrivelse

Prunus padus ‘Colorata’ er et 8-10 m høyt, løvfellende tre med en noe åpen, uregelmessig krone. Alle plantedeler, det vil si blader, kvister, bark, røtter og veden, inneholder røde fargestoffer. Rosa blomster i hengende klaser i mai-juni og ertestore, rødsvarte steinfrukter med en snerpende smak i september.

Vekstkrav og klimasone

Hegg trives best i dyp, godt drenert, næringsrik jord med jevn fuktighet. Den blomstrer best i sol eller lett skygge. Tåler bymiljø. Fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar.

Prunus padus ‘Colorata’ tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder 

Treet egner seg godt til revegetering, ikke minst på grunn sin evne til å danne rotskudd. Siden hegg har stor hardførhet og tåler mye vind, er planten en god til lé eller frittvoksende hekk, særlig på utsatte steder. Den brukes også som frittstående tre i hager, bruksverdien reduseres ved at den årlig angripes av spinnmøll og bladsopp. Planteavstand i gruppe 5 –10 m og til hekk og le 0,5-1 m.

Allergi- og giftfare

Prunus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Men den intense duften av blomstene kan skape problemer for astmatikere og personer med duftoverfølsomhet. Hegg bør ikke plantes like ved lekeplasser og bolighus. De svarte fruktene er ufarlige å spise, men frøene i kjernene er giftige, liksom resten av planten.

Beskjæring

Hegg tåler godt beskjæring, men må sjelden beskjæres. Greiner og skudd kan fjernes gjennom hele vekstsesongen.

Formering

Prunus padus ‘Colorata’ formeres med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss