Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kamtsjatkabjørk

Betula ermanii

Slektsnavnet Betula er det gamle latinske navnet på bjørk. Artsnavnet ermanii er etter Adolf Erman. Det norske navnet bjørk, viser kanskje til det norrøne ordet bjart, som betyr skinnende blank på grunn av bjørkens lyse stammebark. Kamtsjatka er en halvøy i det nordøstlige Asia, mellom Beringhavet i øst og Okotskhavet i vest, et av områdene der planten vokser. Et engelsk navn er Erman's birch.

Hjemsted/Opphav Kamtsjatkabjørk er viltvoksende mest i fjellområder fra tregrensa til havnivå, fra Bajkalsjøen i Sibir til Korea, Japan og Mandsjuaria.

18-20 m høyt, løvfellende tre med bred krone eller en høy busk, hvit bark med røde striper og gule høstfarger. Parktre. Klimasone: H4.

  • Betula ermanii (Kamtsjatkabjørk) Foto: Ole Billing Hansen

  • Betula ermanii (Kamtsjatkabjørk) Foto: Jeanette Brun

Plantebeskrivelse

Kamtsjatkabjørk er en variabel, løvfellende art med en stor geografisk og økologisk utbredelse. I naturen finnes planten fra høye busker, til lavstammete trær og 18-20 meter høye, rettstammete trær med bred krone. Plantens prydverdi ligger i barken.

Barkfargen varierer fra gulaktig til blekt oransje til hvit med røde striper. Den ofte fargerike ytterbarken løsner i papiraktige remser, som blir hengende som skjegg oppover langs stammen og viser fram kontrastfarger i underliggende barklag. Unge skudd har harpiksvorter, men er uten håring.

Bladet er 5-8 cm langt, trekantet til eggformet, tilspisset og ujevnt grovtannet. Høstfargen er gul til guloransje.

Gulbrune hannblomster om våren. Treet får karakteristiske kortstilkete, sylindriske, 2-3 cm lange, opprette hunnrakler på ettersommeren og om høsten.

Vekstkrav og klimasone

Kamtsjatkabjørk er tolerant med tanke på jord. Treet vokser godt i både i en tørr, mager jord og kalkholdig og sur jord, på en lys vokseplass. Men en drenert, godt sandblandet, næringsfattig moldjord med en pH mellom 5,5 og 7, er trolig en jord treet vil vokse godt i.

Kamtsjatkabjørk tilrås plantet til klimasone H4.

Buksområder

Kamtsjatkabjørk egner seg godt som et frittstående tre i parker og hager.

Allergifare

Betula er allergifiendtlig slekt for pollenallergikere. Bjørk produserer store mengder pollen, som spres med vind. Bjørkepollen er den viktigste årsaken til pollenallergier (vårallergier). Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Betula tåler beskjæring, og siden bjørk er en bløder bør den helst beskjæres i siste halvdel av august/begynnelsen av september. Unngå beskjæring av bjørk om våren. Sevja går tidlig i treet, og vårberskjæring gir sterke blødninger fra sårene. Finnene fraråder beskjæring av treet.

Formering

Kan formeres med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss