Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hengebjørk ‘Youngii’ (Sørgebjørk)

Betula pendula ‘Youngii’

Synonyme navn er hengebjørk ‘Youngii’ og Betula verrucosa ‘Youngii’. Slektsnavnet Betula er det gamle latinske navnet på bjørk. Artsnavnet pendula betyr hengende (greinene), mens artsnavnet verrucosa betyr med vorter, og viser til at unge skudd er tett besatt med små harpiksvorter. På svensk heter treet vårtbjörk, mens i England kalles den Young’s wheeping birch.

Hjemsted/Opphav Sørgebjørk er en sort av hengebjørk som ble introdusert i 1860-årene, og har navn etter de engelske planteskolegartnerne C. J. og P. Young.

5-10 m høyt, løvfellende tre med kroket stamme og en uregelmessig krone. Klimasone: H6.

  • Sørgebjørk (Betula pendula 'Tristis')

  • Sørgebjørk 'Youngii' (Betula pendula ‘Youngii’)

  • Sørgebjørk 'Youngii' (Betula pendula ‘Youngii’)

  • Sørgebjørk 'Youngii' (Betula pendula ‘Youngii’)

Plantebeskrivelse

5-10 m høyt, løvfellende tre med en krokete stamme og en uregelmessig, skjermforma krone. Skudd med skruestilte, sittende knopper. Greinene er tynne og hengende. Unge trær har opprette skudd med harpiksvorter. Brede blad med uttrekt spiss. Gul høstfarge. Fruktene hos bjørk er små nøtter med smale vinger.

Vekstkrav og klimasone

Sørgebjørk trives best på en varm og solrik plass, i en dyp, moldrik jord med god tilgang på fuktighet. Selv om bjørk er vannkrevende, så trives den dårlig i jord med liten oksygentilgang og i jord som drenerer dårlig. Den tåler bymiljø. Bjørk liker ikke oppfylling av masse rundt stammen, særlig siden de har en svært grunn rot. Treet tilpasser seg vokseplassen over tid (stedegent tre). Sørgebjørk bør plantes om våren, og som tre alltid med gjennomrotet klump- eller karplante.

Sørgebjørk tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Sørgebjørk er et grasiøst solitærtre i hager, parker og gravlunder. Planteavstand i gruppe: 5 m. Greiner av bjørk kan drives fra desember og utover (3 ukers drivetid).

Allergifare

Betula er allergifiendtlig slekt for pollenallergikere. Bjørk produserer store mengder pollen, som spres med vind. Bjørkepollen er den viktigste årsaken til pollenallergier (vårallergier). Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Betula tåler skjæring, men trengs å beskjæres sjelden. Siden bjørk er en bløder bør den helst beskjæres i siste halvdel av august/begynnelsen av september. Unngå skjæring av bjørk om våren. Sevja går tidlig i treet, og vårbeskjæring gir sterke blødninger fra sårene.

Formering

Sørgebjørk formeres med poding og mikroformering.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss