Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rogn ‘Edulis’ (Søtrogn)

Sorbus aucuparia ‘Edulis’

Synonyme navn er søtrogn og Sorbus aucuparia var. moravica. Slektsnavnet Sorbus er et gammelt latinsk navn på rogn / asal hos Cato (d.149 f.Kr.). Artsnavnet aucuparia kommer av latinske aucupium, som betyr fuglefangst (navn hos Ruppius, 1718), og som viser til at særlig trost ble fanget i snarer med rognebær som åte. I England brukes navn som Rowan ‘Edulis’ og Mountain Ash ‘Edulis’.

Hjemsted/Opphav Sorten ‘Edulis’ ble funnet på 1800-tallet i et fjellområde i Moravia i Tsjekkia.

8-12 m høyt, løvfellende tre med en åpen, oval krone, grå glatte greiner, ulikefinna blad, duftende, hvite blomster i halvskjerm og røde, spiselige rognebær om høsten. Allergivennlig, nøysomt, vindsterkt park- og allétre Klimasone: H7.

  • Sorbus aucuparia 'Edulis' (Rogn 'Edulis')

Beskrivelse av arten Sorbus aucuparia

10-15 m høyt, løvfellende, ofte flerstammet tre med gråbrune, glatte greiner, store, grålodne, skruestilte knopper med taklagte skjell og et grunt rotsystem. I tresammenheng har rogn kort levetid, omkring 80 år, og den når full størrelse etter omkring 50 år.

Opptil 20 cm lange, ulikefinnete blad med 6-8 par, like store småblad og ett jevnstort endesmåblad. Småbladene er avlange, lansettformete og sagtannete i øvre del av blladkanten. Bladundersiden er gråhåret.  Øreblad (2 små blad ved bladbasis).

Gule og røde høstfarger.Hvite blomster med sterk duft i halvskjermer i mai -juni, og røde eller gule bærepler (”rognebær”) i september- oktober.

Sortsbeskrivelse

Sorbus aucuparia ‘Edulis’ er et 8-12 m høyt, løvfellende tre med en åpen, oval krone og grå, glatt bark. Grønne, ulikefinna blad som får en guloransje høstfarge. Store, røde, spiselige bærfrukter i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Rogn er et nøysomt tre som ikke stiller særlige krav til vokseplassen. Treet trives best i godt drenert, sandholdig moldjord, i sol og halvskygge. Den tåler også tørr jord og godt leirholdig jord, om ikke leira er for våt. Rogn setter pris på jevnlig gjødsling i etableringsfasen.

Sorbus aucuparia ‘Edulis’ tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Rogn ‘Edulis’ egner seg godt i små villahager på grunn av sin størrelse, og et verdifullt frittstående tre i hager, parker og langs veier. Rogn har gode egenskaper som gatetre, og hører naturlig heime i naturområder. Siden treet er vindsterkt og tåler sjøsprøyt, egner det seg godt til lé, også i kyststrøk. Rogn tåler godt bymiljø. Planteavstand i gruppe: 5-10 m. Endelig brukes rogn som erosjonsvern på masser med fare for utglidninger. Den spiselige frukta brukes til sylting og geléer.

Allergifare

Sorbus er allergivennlig slekt for pollenallergikere, og anbefales brukt blant annet ved skoler og lekeplasser. Men blomsterduften hos rogn kan forårsake mindre ubehag hos duftoverfølsomme personer. Rognebæra er spiselig.

Beskjæring

Rogn tåler sterk beskjæring, men det er sjelden nødvendig. Beskjæring gjøres helst om våren. En hekk- eller leplanting av rogn må beskjæres årlig for å bli tett og fin.

Formering

Rogn ‘Edulis’ formeres med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss