Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rogn ‘Rosina’ E

Sorbus aucuparia ‘Rosina’ E

Slektsnavnet Sorbus er et gammelt latinsk navn på rogn / asal hos Cato (d.149 f.Kr.). Det norske ordet rogn kan ha med ordet rød å gjøre, kanskje er det beslektet med ordet rune, som betyr hemmelig, magisk. Ved av rogn kan ha vært brukt til runestaver, og vi vet at rogn har vært tillagt mange overnaturlige krefter. Ønskekvisten var opprinnelig en rognekvist. I Sverige blir treet kalt rônn og i Tyskland kalles planten Eberesche 'Rosina'.

Hjemsted/Opphav Sorbus ‘Rosina’ E er en tysk sort og norsk eliteplante, som stammer fra Dresden-Pillnitz, i Tyskland. Den har lenge vært brukt i norske grøntanlegg.

10-12 m høyt, tre med en slank krone, store, ulikefinnete blad, kremhvite blomster i halvskjermer og røde frukter. Allergivennlig parktre. Klimasone: H7.

  • Sorbus aucuparia 'Roisina' E Rogn 'Rosina' E Foto: eplanter.no

  • orbus aucuparia 'Roisina' E Rogn 'Rosina' E Foto: eplanter.no

  • orbus aucuparia 'Roisina' E Rogn 'Rosina' E Foto: eplanter.no

  • orbus aucuparia 'Roisina' E Rogn 'Rosina' E Foto: eplanter.no

Beskrivelse av arten Sorbus aucuparia

5-15 m høyt, løvfellende, ofte flerstammet tre med gråbrune, glatte greiner, store, grålodne, skruestilte knopper med taklagte skjell og et grunt rotsystem. I tresammenheng har rogn kort levetid, omkring 80 år, og den når full størrelse etter omkring 50 år.

Opptil 20 cm lange, ulikefinnete blad med 6-8 par, like store småblad og ett jevnstort endesmåblad. Småbladene er avlange, lansettformete og sagtannete i øvre del av blladkanten. Bladundersiden er gråhåret.  Øreblad (2 små blad ved bladbasis). Gule og røde høstfarger.

Hvite blomster med sterk duft i halvskjermer i mai -juni, og røde eller gule bærepler (”rognebær”) i september- oktober.

Sortsbeskrivelse

Sorbus aucuparia ‘Rosina’ E er et 10-12 m høyt, løvfellende tre med opprett vekst og jevn, slank krone. Opptil 20 cm lange, ulikefinnete, mørkegrønne blad med 9-15 jevnstore småblad. Gule og røde høstfarger. Kremhvite, duftende blomster i 12-15 cm brede, sammensatte halvskjermer i mai-juni.

Vekstkrav og klimasone

Rogn ‘Rosina’ E er en nøysomt tre som setter små krav til vokseplassen. Men den trives best i godt drenert, sandblanda moldjord i sol og halvskygge, for å blomstre rikt og utvikle sterk høstfarge. Årlig gjødsling anbefales.

Rogn ‘Rosina’ E tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Treet er mest brukt som frittstående tre i grupper i hager, parker og åpne plasser, og i trerekker. Der det ikke kreves høy stamme, kan den også nyttes som gate- eller torgtre. Planteavstand: 3-5 m.

Allergifare

Sorbus er allergivennlig slekt for pollenallergikere, og anbefales brukt blant annet ved skoler og lekeplasser. Men blomsterduften hos rogn kan forårsake mindre ubehag hos duftoverfølsomme personer.

Beskjæring

Rogn tåler beskjæring, men det er sjelden nødvendig. Skjæring gjøres helst om våren.

Formering

Rogn ‘Rosina’E formeres med poding eller ved mikroformering (vevsformering).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss