Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sølvasal

Aria edulis (Sorbus aria)

I 2017 publiserte botanikerne Alexander N. Sennikov og Arto Kurtto, et nytt forslag til inndeling og navnsetting av asalartene i slekta Sorbus, basert på historiske publikasjoner, herbarier og slektskapsforhold. Her blir asal inndelt i flere nye slekter og rogn (Sorbus aucuparia)er den eneste arten som beholder slektsnavnet Sorbus. Lid og Lids norske flora (2022), har alt tatt I bruk de nye slektsnavnene. Synonyme navn er Sorbus aria, Sorbus aria ssp. aria, Sorbus incana og Aria nivea. Slektsnavnet Sorbus er et gammelt latinsk navn på rogn / asal hos Cato (d.149 f.Kr.). Artsnavnet aria er et gresk plantenavn, kanskje etter den iranske provinsen Aria. Artsnavnet edulis betyr søt. På svensk heter treet vitoxel og engelske navn er Whitebeam, Chess-apple og Mountain ash.

Hjemsted/Opphav Sølvasal finnes viltvoksende i kalkrike fjellområder i Europa, også i Norge.

10-15 m høyt, løvfellende tre med bred krone, sølvhåra blad, hvite blomster og røde frukter. Parktre. Klimasone: H6.

  • Sorbus incana E (Sølvasal E) Foto: Eliteplanter.no

  • Sorbus incana E (Sølvasal E) Foto: Eliteplanter.no

  • Sorbus incana E (Sølvasal E) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

10-15 m høyt, løvfellende, ofte flerstammet tre, med en bred kjegleformet krone.  Rødbrune til grønnlig brune, svakt hårete kvister med mange korkporer (lenticeller).

Eggformete, 8-12 cm lange blad med filthåret underside. Hvert blad har 10-14 nervepar og er dobbelt sagtannet med tenner som er bøyd framover. Løvsprett kommer heller seint om våren. Hvite blomster i 4-6 cm brede, filthårete halvskjermer i mai-juni, og oransje til røde bærepler i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Sølvasal trives best godt kalkrik, drenert jord i full sol eller halvskygge. Men den vokser også bra i leirjord.

Treet tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Treet brukes som frittstående i hager, parker og i trerekker. Planteavstand i gruppe: 5-10 m. Den trives også på nylig, blottlagt jord. Her i landet finnes den forvillet enkelte steder.

Allergifare

Sorbus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere, og anbefales brukt blant annet ved skoler og lekeplasser. Men blomsterduften hos rogn kan forårsake mindre ubehag hos duftoverfølsomme personer.

Beskjæring

Sølvasal tåler beskjæring. Eventuell skjæring gjøres seint på vinteren. Tre bør skjæres jevnlig om en gjennomgående stamme er ønskelig.

Formering

Sølvasal formeres med frø.

Sølvasal formeres med frø. Treet er apomiktisk, det vi si at frøet er dannet uten kjønnet formering.