Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Svensk asal

Sorbus intermedia

Slektsnavnet Sorbus er et gammelt latinsk navn på rogn / asal hos Cato (d.149 f.Kr.). Artsnavnet intermedia betyr midt i mellom. Svenskeasal er trolig en hybrid fra Sør-Sverige mellom sølvasal (Sorbus aria) og villrogn (Sorbus aucuparia). Bladet er en mellomting mellom sølvasal (hele blad) og rogn (finnete blad). På svensk heter treet oxel og det engelske navnet er Swedish Whitebeam.

Hjemsted/Opphav Svensk asal finnes naturlig utbredt i Sør-Sverige og i Østfold (Idd). Ellers finnes den forvilla mange steder i Sør-Norge, Danmark og langs den tyske Østersjøkysten.

Middels høyt, løvfellende tre med kjegle- eller kuleformet vekst, hvite blomster i halvskjermer og røde frukter. Allergivennlig, vindstekt og nøysomt tre. Klimasone: H7.

  • Sorbus intermedia fk Horten E (Svensk asal fk Horten E) Bilde: Eliteplanter.no

  • Sorbus intermedia fk Horten E (Svensk asal fk Horten E) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

10-15 m høyt, løvfellende tre med rødbrune, filthåra skudd (som ung) og skruestilte, butte knopper med innoverbøyd spiss og taklagte knoppskjell. Krona er først kjegleformet, senere kuleformet. Svenskeasal blir 80-100 år, med full størrelse etter ca. 40 år.

Brede, eggformete, 6-10 cm lange, blanke blad med gråfiltet underside. Bladkanten er uregelmessig sagtannet og lappet. Gule høstfarger. Hvite blomster i 8-10 cm brede halvskjermer i mai-juni, og avlange, røde bærepler med brunskjær i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Svensk asal er et nøysomt og vindsterkt tre som har ingen spesielle jordkrav, men som trives best på noe fuktig og godt kalkholdig jord i full sol eller skygge. Tåler både tørr sandjord og tung leirjord.

Svensk asal tilrås plantet til klimasone H7.

 Bruksområder

Sorbus intermedia egner seg som frittstående tre både i parker og i mindre hager, og siden treet har en ensartet form passer det også godt i alléer. Planten egner seg dessuten utmerket til lé og hekk, på grunn av dens evne til å tåle vind, sjøsprøyt og sterk beskjæring. Treet brukes mye til skjerming på utsatte steder, blant annet er treet den mest brukte léplante i Danmark. Tåler byklima svært godt. Endelig anbefales svenskeasal til bruk i veganlegg i en avstand av 6-8 m fra vegbanen. Planteavstand i gruppe: 5-10 m og til lé og hekk: 0,4-1 m. Her i landet er svenskeasal plantet til Sør-Troms, og den kan sannsynligvis plantes på gode steder enda lenger mot nord.

Allergifare

Sorbus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere, og anbefales brukt blant annet ved skoler og lekeplasser. Men blomsterduften hos rogn kan forårsake mindre ubehag hos duftoverfølsomme personer.

Beskjæring

Svensk asal tåler hard beskjæring. Eventuell beskjæring gjøres seint på vinteren. Tre bør beskjæres jevnlig for å sikre en gjennomgående stamme. En hekk krever årlig skjæring.

Formering

Treet formeres med frø, som må kaldstratifiseres 2-3 måneder før såing. Utvalgt frøkilde av svensk asal i handelen er fk Horten E, som gir et ensartet og naturlig avkom.