Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Algirsk edelgran

Abies numidica

Synonyme navn er Abies baborensis og Abies pinsapo baborensis. Slektsnavnet Abies kommer fra latin abire, som betyr å løfte opp, å heve seg, og som viser til trærnes høyde. Abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (syn. edelgran). Artsnavnet numidica er et stedsnavn for Kabylia (Numibia), som dekker to provinser i Algerie. I England blir den kalt Algerian fir.

Hjemsted/Opphav Algirsk edelgran er opprinnelig fra Algerie, hvor den vokser kun i fjellet Djebel Babor, som er over 2.000 m høyt.

20-30 m høyt, eviggrønt nåletre med en tett, uregelmessig pyramideformet krone med grønne nåler som sitter så tett av skuddet ser ut som en børste. Store, sylindriske kongler. Klimasone: H4.

  • Abies numidica (Algirsk edelgran)

Plantebeskrivelse

20-30 m høyt, eviggrønt nåletre med en uregelmessig, bred, tettgreinet, pyramideformet krone. Glatt, mørkegrå bark som blir brungrå og sprekker opp på eldre trær. Eggforma knopper med lite harpiks. Treet er en nær slektning av spansk edelgran (Abies pinsapo).

Nålene, som sitter på oversida av skuddet, er mørkegrønne, 15-20 mm lange og 4-5 mm brede, med bånd med spalteåpninger på undersiden. Nålene sitter så tett at skuddet ser børstelignende ut.

Sylindriske, grønnlilla, 15-20 cm lange og 4-6 cm brede kongler, uten synlige dekkskjell.

 Vekstkrav og klimasone

Algirsk edelgran trives godt i en kalkrik, veldrenert, sandholdig, moldrik jord med pH 6-8. Treet tåler tørke.

Algirsk edelgran tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Abies numidica kan brukes som prydtre i parker og hager, men er svært sjelden hos oss.

 Allergifare

Abies er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Edelgran trenger vanligvis ingen beskjæring i et grøntanlegg.

Formering

Arten formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss