Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hybridlerk

Larix x marschlinsii

Synonyme navn er sveisisk lerk og Larix eurolepis. Slektsnavnet Larix er det gamle latinske navnet på slekta. Artsnavnet marschlinsii er navn etter Marschlins slott i Sveits. Sveitserne var først ut med hybridlerka. Navnet eurolepis er sammensatt av deler av navnet til begge foreldreartene. Også i Sverige kalles treet hybridlärk, mens i England brukes navn som Dunkeld Larch og Swiss Larch.

Hjemsted/Opphav Larix x marschlinsii er en hybrid mellom japanlerk (Larix kaempferi) og europalerk (Laric decidua).

20-30 m høyt, løvfellende nåletre med en smal, kjegleformet krone, vannrette greiner, knopper med harpiks, blågrønne nåler og eggformea kongler. Nøysomt solitærtre. Klimasone: H5.

  • Larix x marschlinsii (Hybridlerk)

Plantebeskrivelse

20-30 m høyt, hurtigvoksende, løvfellende nåletre med en smal, kjegleformet krone, en rett stamme, horisontale greiner og slanke, hengende smågreiner. Med alderen blir krona mer uregelmessig og åpen. Skuddene har en guloransje farge. Knoppene inneholder harpiks.

Blågrønne, 2-4 cm lange, nåler, som får en gul høstfarge før de felles.

Eggforma, 2-3 cm lange kongler med noen tilbakebøyde kongleskjell. Små frø med en frøvinge.

Vekstkrav og klimasone

Hybridlerk er et nøysomt tre som trives best på en jevnt fuktig, sandblanda moldjord som er godt drenert. Trives både i sol og skygge. Danskene sier at lerk tåler mer skygge enn furu, men mindre skygge enn edelgran.

Treet tilrås plantet til klimasone H5.

 Bruksområder

Hybridlerk plantes i skogholt, parker og store hager som frittstående trær. Treet er et godt letre, og det brukes til frie og klipte hekker. Treet er sterk mot lerkekreft. Planten er svært vindsterk.

Allergifare

Larix er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Rapporter om helseplager ved dyrking av lerk er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Larix trenger lite beskjæring, men den tåler hard beskjæring da treet bryter fra eldre ved. Eldre trær får tørre, døde greiner nederst på treet, som med fordel bør skjæres bort.

Formering

Arten formeres med frø.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss