Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Europalerk

Larix decidua

Synonyme navn på treet er Larix europaea og Pinus larix. Slektsnavnet Larix er det gamle latinske navnet på slekta. Artsnavnet decidua betyr løvfellende. Også i Sverige kalles treet europeisk lärk, mens i England brukes navn som European larch, Larch og common lark.

Hjemsted/Opphav Larix decidua er viltvoksende fra Sørøst-Frankrike, gjennom Alpene, Sudetene og Karpatene, til et område sørvest for Wien. Her vokser den opptil 2500 m o.h. Treet er forvillet på Østlandet.

20-30 m høyt, løvfellende nåletre med en smal, kjegleformet krone, vannrette greiner, knopper med harpiks, lysegrønne nåler og eggformete, lysebrune kongler. Allergivennlig og nøysomt solitærtre. Klimasone: H8.

  • Larix decidua (Europalerk) Foto: landscapeplants.oregonstate.edu

Plantebeskrivelse

20-30 m høyt, hurtigvoksende, løvfellende nåletre med en smal, kjegleformet krone og vannrette greiner som ytterst peker skrått oppover. Mens unge sidegreiner peker litt oppover, så er smågreinene hengende. Gråbrun stammebark, og grågule, snaue kvister med harpiksholdige endeknopper.

Kortskuddene som har 30-40 nåler, er lysegrønne, 2-4 cm lange, flate eller med antydning til kjøl. Nålene får en gullgul høstfarge før de felles.

Røde til purpur kongleanlegg under blomstringa. Modne kongler er lysebrune, 2,5-4 cm lange, kjegleformete, med noen synlige dekkskjell. Små frø med en brun frøvinge.

Vekstkrav og klimasone

Europalerk er et nøysomt tre som trives best på dyp, sandrik moldjord jord, men som tåler en god del tørke. Lerk trives både i sol og skygge. Danskene sier at lerk tåler mer skygge enn furu, men mindre skygge enn edelgran.

Treet tilrås plantet til klimasone H8.

 Bruksområder

Europalerk plantes i skogholt, parker og store hager, hvor treet brukes mest som et frittstående trær. Planteavstand i gruppe: 2-5 m. Treet utvikles best uten konkurranse fra nabotrær. Treet er utsatt for lerkekreft, noen som forklarer at treet er lite brukt i skogbruket. Planten er svært vindsterk.

Allergifare

Larix er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Rapporter om helseplager ved dyrking av lerk er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Larix trenger lite beskjæring, men den tåler hard beskjæring da treet bryter fra eldre ved. Eldre trær får tørre, døde greiner nederst på treet, som med fordel bør skjæres bort.

Formering

Arten formeres med frø.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss