Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Engelmannsgran

Picea engelmannii

Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet engelmannii er etter den tyskamerikanske botanikeren George Engelmann (1809-1884), som utforsket floraen i Nord-Amerika. Også i Sverige heter treet engelmannsgran og amerikanske navn på treet er Engelmann spruce, white spruce, mountain spruce og silver spruce.

Hjemsted/Opphav Engelmannsgran er et nordamerikansk fjelltre med hovedutbredelse fra British Columbia i nord til Arizona og Mexico i sør. Det er en kontinental art, knyttet til fjellskogsbeltet.

20-30 m høyt, eviggrønt nåletre med en slank kjegleformet krone, kransstilte greiner, gulbrune kvister, blålige, litt stikkende nåler og hengende, gule til rødbrune kongler. Allergivennlig parktre, som også brukes til klipte hekker. Klimasone: H7.

  • Picea_engelmannii (Engelmannsgran) Foto: Dave Powell, USDA Forest Service

Plantebeskrivelse

20-30 m høyt, eviggrønt nåletre med en slank, kjegleformet krone, kransstilte greiner og gulbrune kvister. Unge skudd har en lett behåring. Knoppene som har rette knoppskjell, er litt dekt med harpiks.

Litt stikkende, tettsittende, nesten 4-kantete, blålige, 1,5-2,5 cm lange nåler, som ligger framover skuddet. Nålene mangler harpiksganger.

Dekorative, hengende, 4-8 cm lange, gule til rødbrune kongler.

Vekstkrav og klimasone

Engelmannsgran er en nøysom plante som trives best på godt sandholdig, moldrik, jevnt fuktig, men veldrenert jord i sol. Treet er ikke spesielt vindsterkt.

Treet tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Picea engelmannii er god både som frittstående og i grupper i parker og større hager. Planteavstand: 3-10 m. Treet benyttes også til klipte hekker.

Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Picea trenger sjelden beskjæring. Granhekker må imidlertid skjæres årlig, da gran ikke bryter fra gammel ved. Når hekken har fått den ønskede høyde og bredde, må det skjæres tett inntil forrige års snitt.

Formering

Arten formeres med frø, men barfargen varierer hos frøplanter.

Sorter av engelmannsgran

Engelmannsgran ‘Ove’ (Picea engelmannii ‘Ove’)

30-50 cm høy dverggran med utbredt vekst og blågrå, tettsittende, 1.5-2.5 cm lange nåler. Egner seg i fjellhager og sammen med andre lave eviggrønne planter. Formeres med skuddstiklinger. Poding gir en uønsket vekstform. Planten stammer fra et norsk uvalg. Klimasone: H5.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss