
Douglasgran
Pseudotsuga menziesiiSlektsnavnet Pseudotsuga kommer fra gresk pseudo, som betyr falsk og slekta Tsuga (hemlokk). Artsnavnet menziesii er etter den skotske kirurgen og naturforskeren Archibald Mezies (1754-1842). Det norske navnet douglas er etter plantesamleren David Douglas (1799-1834), som sendte frø av treet til Europa. På svensk heter treet douglasgran, mens det vanligste engelske navnet er douglas fir.
Høyt nåletre med tett, kjegleformet krone, blågrå eller grønne nåler (etter underart) og hengende kongler. Allergivennlig tre for større plasser. Klimasone: H5-6.
Plantebeskrivelse
30-40 m høyt, alltidgrønt nåletre med tett, kjegleformet krone. Gjennomgående stamme med en ny krans med greiner hvert år. Greinene er lange, horisontale eller svakt hengende, mens sidegreinene er mer hengende. Grå til gulbrune, glatte kvister. Barken er glatt og med harpikskanaler som ung, senere tykk, grovt furet og korkaktig. Kastanjebrune, smale, spisse vinterknopper som har harpiks ved basis.
Nåleformete, flate, 1,5-3 cm lange, grønne til blågrønne blad som sitter på korte skaft. Bladene som har to hvite til grå spalteåpningsbånd på undersiden, dufter svakt av eple eller sitron når de blir knust. Avlange, gule eller rosa, 8-20 mm lange hannblomsterstander. Hengende, 4-12 cm lange kongler med utstående, 3-flikete dekkskjell. Det sitter 2 frø på hvert kongleskjell.
Vekstkrav klimasone
Douglas er et nøysomt tre som trives best i moldholdig, godt drenert jord som holder på fuktigheten, helst på en solåpen plass. Men den tåler noe skygge.
Treet tilrås plantet til klimasone H5-6.
Bruksområder
Douglas plantes mest i parker og større hager som et frittstående tre eller i grupper på grunn av størrelsen. Planteavstand i gruppe: 5-10 m. Treet brukes også som klipt hekk. Planteavstand til hekk: 0,5 m. Treet anbefales også brukt i veganlegg i en avstand av minst 8-10 m fra vegbanen. Den tåler ganske mye salt i jorda, men mister nåler ved direkte saltsprut over lengre tid. Arten har forvillet seg i kyststrøk i Sørøst-Norge.
Allergifare
Douglas er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Det finnes ingen rapporter om helseproblemer ved dyrking. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Douglas tåler godt beskjæring, men trær i grøntanlegg trenger lite beskjæring. Hekker må beskjæres jevnlig.
Formering
Douglas formeres med frø. Velg egnet frøkilde.