Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Einer ‘Farvill’® E

Juniperus communis ‘Farvill® E (‘Epla’)

Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet communis betyr vanlig. I Sverige er de mest brukte navnene på arten en og enebuske, mens engelske navn på arten er juniper, common juniper og ground juniper.

Hjemsted/Opphav Sorten einer ‘Farvill’® E er en norsk eliteplante, som er en klon som ble funnet ved kysten i Farstad, i Møre og Romsdal, 5 km sørvest for Atlanterhavsveien. Sorten er utvalgt og markedsført av Inge Fredriksen, Tromøy Planteskole i førstninga av 1990 åra. Sorten er navnebeskyttet i Norge.

1-1,5 m høyt, eviggrønt nåletre med en vaseformet vekst og stikkende, grønne nåler, som sitter i 3-tallige kranser ut fra kvistene. Egner seg godt i bed med andre eviggrønne planter. Klimasone: H7.

  • Juniperus communis FARVILL® E (Einer FARVILL® E ) Foto: Eliteplanter Norge

  • Juniperus communis FARVILL® E (Einer FARVILL® E ) Foto: Eliteplanter Norge

  • Juniperus communis FARVILL® E (Einer FARVILL® E ) Foto: Eliteplanter Norge

Beskrivelse av arten Juniperus communis

Juniperus communis er en 0,1-15 m høyt, eviggrønt nåletre med svært varierende form, fra søyleformete trær til krypende busker. Planten kan bli 2000 år, men ikke i Norge. Særbu plante, hvor hunnplanter dyrkes. Rødbrun, avskallende bark på eldre greiner, unge greiner med lysebrun bark.

Stikkende, grønne, nåler med blålig skjær og en 3-kantet nedløpende kjøl fra hvert blad. Bladene sitter samlet i 3-tallige kranser. Konkav bladoverside med et bredt kvitt bånd med spalteåpninger, og en grønn eller blålig underside.

Kuleforma «bærkongler», 6 – 9 mm brede, som er grønne og saftige det første året og som blir blåsvart og blådogget (voksbelegg) det andre året, når de er modne. Finnes bare på hunnplanter. Einebæret er dannet av tre skjell som er vokst sammen. Hver kongle inneholder fra 1-3 frø.

Sortsbeskrivelse

Juniperus communis Farvill® E er et 1-1,5 m høyt, eviggrønt nåletre med en vakker, vaseforma vekstform og et grønt bar, som om vinteren får en brunaktig vernefarge. Planten er en særbu hunnplante. De stikkende, grønne nålene sitter samlet i 3-tallige kranser ut fra kvisten. Nålene har et bredt hvitt bånd av spalteåpninger på oversida, og en grønn underside. Treet mangler kongler.

Vekstkrav og klimasone 

Juniperus communis finnes i naturen på allslags jord, men jorda bør være drenert. Planten liker ikke våt jord, og den trives best på en moldrik sandjord. Tåler kalkholdig jord svært godt (pH 6-8). Best i full sol.

Arten einer tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Juniperus communis ‘‘Farvill® E er en plante som egner seg godt i fjellhager og sammen med andre eviggrønne planter. Sterk mot snøbrekk. Tåler forurensning og byluft godt.

Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Brukes einer i juledekorasjoner og lignende, kan enkelte personer med duftoverfølsomhet få problemer ved nærkontakt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Einer trenger ingen regelmessig beskjæring. Men planten bør bindes sammen før vinteren slik at snøen ikke tynger ned greinene, særlig i snørike perioder. Greiner kan bindes inn til midten av planten slik at de ikke brekker eller blir sprikende utover, slik at plantens søyleform forringes.

Formering

Sorten formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss