Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Einer ‘Vemboö’ E

Juniperus communis ‘Vemboö’ E

Et synonymt navn er vanlig einer ‘Vemboö’ E og fjelleiner ‘Vemboö’ E. Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet communis betyr vanlig. I Sverige er de mest brukte navnene på arten en og enebuske, mens engelske navn på arten er juniper, common juniper og ground juniper.

Hjemsted/Opphav Sorten ‘Vembod’ E er etter et utvalg av Holger Jensen, Ramløsa Planteskole i Småland i Sverige. Den er en utvalgt svensk E-plante.

4-8 m høyt, eviggrønt nåletre med slank søyleform. Grønne, stikkende nåler, som blir gyllenbrune om våren. Solitættre eller i grupper med andre eviggrønne planter. Klimasone: H7.

  • Juniperus communis 'Vemboö' E (Einer 'Vemboö' E) Foto fra eplanta.se

Beskrivelse av arten Juniperus communis

Juniperus communis er en 0,1-15 m høyt, eviggrønt nåletre med svært varierende form, fra søyleformete trær til krypende busker. Planten kan bli 2000 år, men ikke i Norge. Særbu plante, hvor hunnplanter dyrkes. Rødbrun, avskallende bark på eldre greiner, unge greiner med lysebrun bark.

Stikkende, grønne, nåler med blålig skjær og en 3-kantet nedløpende kjøl fra hvert blad. Bladene sitter samlet i 3-tallige kranser. Konkav bladoverside med et bredt kvitt bånd med spalteåpninger, og en grønn eller blålig underside.

Kuleforma «bærkongler», 6 – 9 mm brede, som er grønne og saftige det første året og som blir blåsvart og blådogget (voksbelegg) det andre året, når de er modne. Finnes bare på hunnplanter. Einebæret er dannet av tre skjell som er vokst sammen. Hver kongle inneholder fra 1-3 frø.

Sortsbeskrivelse

Juniperus communis ‘Vemboö’ E er et 4-8 m høyt, eviggrønt nåletre med en tett, slank søyleform. Treet er særbu.

Grønne, stikkende nåler, ofte gyllenbrune om våren, som sitter samlet i 3-tallige kranser ut fra kvisten. Nålene har et bredt hvitt bånd (spalteåpninger) på oversiden, og en grønn/blålig underside. Sorten danner ikke kongler.

Vekstkrav og klimasone

Einer krever drenerte forhold og tåler en del tørke. Den utvikler seg godt i tørr, godt sandblandet moldjord. Det er en fordel å blande inn litt kompost eller veksttorv ved planting på tørr sandjord. Planten liker ikke våt jord. Tåler kalkholdig jord svært godt. Den trives best i full sol eller halvskygge.

Sorten tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Sorten ‘Vembod’ E passer godt i naturlike plantinger. Den plantes både som frittstående tre og i grupper med andre eviggrønne i hager, parker og fjellhager. Planten kan angripes av rustsopper (eple-, rogne- og hagtornrust). Den har vist seg å være sunn og frisk.

Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Brukes einer i juledekorasjoner og lignende, kan enkelte personer med duftoverfølsomhet få problemer ved nærkontakt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Planten trenger ingen regelmessig beskjæring.

Formering

Einer formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss