Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sumpsypress

Taxodium distichum

Slektsnavnet Taxodium betyr som ligner Taxus (men den ligner lite på Taxus). Artsnavnet distichum betyr toradet. Også i Sverige heter treet sumpcypress, mens noen engelske navn er bald cypress og swamp cypress

Hjemsted/Opphav Sumpsypress er viltvoksende i USA, nærmere bestemt i flere sørøstlige stater, helt inn i Illinois.

5-10 m høyt, løvfellende nåletre med en kjegleforma, og senere rund krone, opprette greiner og lyst grønne, myke, nåleforma blad. Parktre. Klimasone: H3.

  • Taxodium distichum (Sumpsypress)

Plantebeskrivelse

5-10 m høyt, løvfellende nåletre med en krone som først er kjegleforma, men som senere blir rund. Gråbrun til rødbrun bark. Typisk for arten er de såkalte sypresskne (rotkne), som er utvekster fra røttene og som rager opp fra sumpen eller jorda treet vokser i. Utvekstene kan bli 2 m høye og 30 cm tykke. Treet har to typer skudd, langskudd som er varige og kortskudd som felles om høsten, og som ikke har knopper. Gule til kopperrøde høstfarge.

Nålelignende, lysegrønne, myke, 1 cm lange nåler som sitter motsatt på skuddet, med uregelmessige, spredte spalteåpninger. Eggrunde, 2-3 cm brede kongler med en torn på hvert kongleskjell. Frøene er 5-10 m lange,

Vekstkrav og klimasone

Sumpsypress trives best i jevnt fuktig, men drenert, sandblandet moldjord på en lun, solrik plass. Treet tåler høy grunnvasstand.

Treet tilrås plantet il klimasone H3.

Bruksområder

Sumpsypress er lite plantet i Norge, og planten finnes mest i offentlige og private plantesamlinger.

Allergi- og giftfare

Taxodium er en allergivennlig slekt for pollenallergikere, og opplysninger om helseskader av sumpsypress er ikke kjent.

Beskjæring

Sumpsypress trenger ingen eller sjelden beskjæring.

Formering

Sumpsypress formeres frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss