Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nålesypress ‘Filifera’

Chamaecyparis pisifera ‘Filifera’

Synonyme navn er trådsypress ‘Filifera’ og ertesypress ‘Filifera’. Slektsnavnet Chamaecyparis er fra gresk chamae – falsk eller chamai på bakken, dverg, og kuparissos – middelhavssypress. Artsnavnet pisifera betyr som bærer erter (fruktene). Sortsnavnet ‘Filifera’ betyr trådlignende (greinene). På svensk heter arten ärtcypress, mens noen engelsk navn er Thread-leaf Sawara cypress og sawara falsecypress.

Hjemsted/Opphav Sorten ble innført fra Japan av den skotske botanikeren Robert Fortune (1812-1880), i 1861.

4-6 m høyt, eviggrønt nåletre med bred, kjegleforma vekst, overhengende kvister med trådsmale, grønne skudd og grønne, skjellformete nåler. Allergivennlig parktre med dekorasjonsbar. Klimasone: H5.

  • Chamaecyparis pisifera 'Filifera' (Nålesypress 'Filifera')

Beskrivelse av arten Chamaecyparis pisifera

10-15 m høyt, eviggrønt nåletre med en bred, kjegleforma krone, som senere blir en mer uregelmessig søyleform og horisontale greiner med litt hengende sidegreiner. Barken er rustbrun og flakner av etter hvert i tynne trevler.

Skjellformete, tilspissete, 2-3 mm lange, flate nåler med en lys underside med synlige, hvite tegninger. Flatebladspissen på skuddets overside er noe bøyd oppover, noe som gir en følelse av at kvisten har mothaker. Nålene gir en syrlig, harpikslukt når de blir knust.

Hannblomstene er små og gulbrune. Konglene er 4-7 mm brede og modner fra grønt til brunt i løpet av ett år. Hver kongle har 6-10 kongleskjell med en lite tydelig spiss og et innsunket midtparti. På hvert kongleskjell sitter 1-2 frø med en bred frøvinge.

Sortsbeskrivelse

Chamaecyparis pisifera ‘Filifera’ er et 4-6 m høyt, eviggrønt nåletre med bred, kjegleformet vekst, overhengende og greiner med trådsmale, grønne skudd og småkvister, hvor det er stor avstand mellom nålene. Grågrønne, skjellformete nåler. Kongler som er 4-7 mm brede.

Vekstkrav og klimasone

Trådsypress trives best i moldrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord i sol og halvskygge. Valg av riktig vokseplass er viktig for overvintringen. Om mulig bør den skjermes mot sol og vind vinters tid for å unngå sviskader på baret, særlig på steder med lite snødekke.

Treet tilrås plantet il klimasone H5.

Bruksområder

Nålesypress ‘Filifera’ egner seg godt i grupper med andre eviggrønne planter. Planteavstand: 1-1,5 m. Baret brukes i dekorasjoner. Den tåler luftforurensning og trives i bymiljø. Den trives godt på fuktige steder i kyst- og fjordstrøk.

Allergi- og giftfare

Chamaecyparis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Men den er årsak til pollenallergier i Sør-Europa. Sypress er litt giftig, men bladene har en sur smak. Opplysninger om helseskader av sypress er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Chamaecyparis trenger i praksis ingen eller sjelden beskjæring i våre grøntanlegg.

Formering

Nålesypress formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).