Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nålesypress ‘Boulevard’

Chamaecyparis pisifera ‘Boulevard’

Synonyme navn er krussypress (ungdomsforma), ertesypress ‘Boulevard’ og fjærsypress ‘Boulevard’. Slektsnavnet Chamaecyparis er fra gresk chamae – falsk eller chamai på bakken, dverg, og kuparissos – middelhavssypress. Artsnavnet pisifera betyr som bærer erter (fruktene). På svensk heter arten ärtcypress, mens noen engelske navn på sorten er Boulevard sawara cypress, Blue Moss cypress og Boulevard cypress.

Hjemsted/Opphav Sorten ‘Boulevard’ er en mutasjon av C. pisifera ‘Squarrosa’, fra von Boulevar planteskole, i Kempenaar i Nederland, i 1934.

5-10 m høyt, eviggrønt, ofte flerstamma nåletre med bred, uregelmessig krone, god forgreining, bløte fjærforma småkvister og stålblå, myke nåler. Tre som egner seg i vinterhagen. Klimasone: H3-4.

  • Chamaecyparis pisifera 'Boulevard' (Nålesypress 'Boulevard')

Beskrivelse av arten Chamaecyparis pisifera

10-15 m høyt, eviggrønt nåletre med en bred, kjegleforma krone, som senere blir en mer uregelmessig søyleform og horisontale, flate greiner med litt hengende sidegreiner. Barken er rustbrun og flakner av etter hvert i tynne trevler.

Skjellformete, tilspissete, 2-3 mm lange, flate nåler med en lys underside med synlige, hvite tegninger. Flatebladspissen på skuddets overside er noe bøyd oppover, noe som gir en følelse av at kvisten har mothaker. Nålene gir en syrlig, harpikslukt når de blir knust.

Hannblomstene er små og gulbrune. Konglene er 4-7 mm brede og modner fra grønt til brunt i løpet av ett år. Hver kongle har 6-10 kongleskjell med en lite tydelig spiss og et innsunket midtparti. På hvert kongleskjell sitter 1-2 frø med en bred frøvinge.

Sortsbeskrivelse

Chamaecyparis pisifera ‘Boulevard’  er et 5-10 m høyt, eviggrønt nåletre med bred, uregelmessig, puteformet krone, ofte flere stammer, godt forgreina sidegreiner og bløte, fjærforma, krusa småkvister.

Stålblå, myke, spisse, nåler med spalteåpninger på undersida i hvite avgrensa felt. Sorten mangler kongler.

Vekstkrav og klimasone  

Nålesypress trives best i moldrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord i sol og halvskygge. Valg av riktig vokseplass er viktig for overvintringen. Om mulig bør den skjermes mot sol og vind vinters tid for å unngå sviskader på baret, særlig på steder med lite snødekke.

Treet tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Nålesypress ‘Boulevardegner seg godt i grupper med eviggrønne planter og i krukker og kasser som kan stå i en vinterhage eller overvintres inne. Baret brukes i dekorasjoner. Treet tåler luftforurensning og trives i bymiljø. Sorten er noe utsatt for rothals- og greinsopp.

Allergi- og giftfare

Chamaecyparis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Men den er årsak til pollenallergier i Sør-Europa. Sypress er litt giftig, men bladene har en sur smak. Opplysninger om helseskader av sypress er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Chamaecyparis trenger i praksis ingen eller sjelden beskjæring i våre grøntanlegg.

Formering

Nålesypress formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss