Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Edelgran

Abies alba

Noen synonyme navn på treet er vanlig edelgran, europaedelgran, europeisk edelgran, Abies pectinata, Abies picea, Pinus pectinata og Pinus picea. Slektsnavnet Abies kommer fra latin abire, som betyr å løfte opp, å heve seg, og som viser til trærnes høyde. Abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (syn. vanlig edelgran). Artsnavnet alba betyr hvit etter vedens farge. På svensk heter treet silvergran, mens engelske navn er European silver fir og common silver fir.

Hjemsted/Opphav Europaedelgran finnes viltvoksende i fjellområdene Mellom- og Sør-Europa, hvor den er et viktig skogstre.

20-30 m høyt, alltidgrønt nåletre med kjegleformet krone og korte, blanke, mørkegrønne, kamstilte nåler i to nivåer. Allergivennlig, nøysomt tre. Tidligere skogstre. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Edelgran (Abies alba) Foto: Gymnosperm database

  • Edelgran (Abies alba) Foto: Gymnosperm database

Plantebeskrivelse

20-30 m høyt, eviggrønt, nåletre med kjegleformet krone og glatte kvister. Barken er grå og sprekker opp i kvadratiske flater hos eldre trær. Lyse, gråbrune kvister med brun dunhåring. Vinterknoppene har sjelden harpiks.

Nålene, som har ulik lengde og sitter kamstilt i to nivåer på hver sin side av kvisten, er korte, blanke, mørkegrønne med en underside med to blekhvite spalteåpningsbånd. Hos eldre trær er nålene ofte ikke så typisk kamstilte.

Opprette, 10-14 cm lange, sylindriske, gulgrønne kongler med godt synlige dekkskjell.

Vekstkrav og klimasone

Edelgran trives best i godt drenert, moldrik, gjerne leirholdig jord med jevn fuktighet og pH 5-7. Tåler å stå i noe skygge. Edelgran liker høy luftfuktighet.

Treet tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 langs kysten.

Bruksområder

Abies alba har vært plantet som skogstre i Norge. Treet har også vært et populært hagetre i landskapshagene fra slutten av 1700-tallet. Baret har vært nyttet til kransebinding, og arten var den første som ble nyttet til juletre i Mellom-Europa. Som solitærtre i grøntanlegg, er det i dag flere andre edelgranarter som foretrekkes. Men edelgran brukes fortsatt til klipte hekker. Planteavstand til hekk: 0,3-0,5 m. Treet kan agripes av edelgranlus.

Her i landet regnes den som forvillet og naturalisert enkelte steder. Arten er trolig den første Abies som ble plantet her i landet, omkring 1790.

Allergifare

Abies er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Edelgran trenger vanligvis ingen beskjæring når den dyrkes i grøntanlegg. Men hekker må beskjæres årlig om de skal bli tette.

Formering

Treet formeres med frø. Det er viktig å velge en egnet frøkilde.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss