Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Fjelledelgran

Abies lasiocarpa

Synonyme navn er klippegran og Abies balsamea var. fallax. Slektsnavnet Abies kommer fra latin abire, som betyr å løfte opp, å heve seg, og som viser til trærnes høyde. Abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (syn. vanlig edelgran). Artsnavnet lasiocarpa betyr lodden frukt. Det norske navnet fjelledelgran viser til at den vokser i typisk fjellterreng på sitt heimsted. På svensk heter treet berggran, mens engelske/amerikanske navn er Alpine Fir, Subalpine Fir og Rocky Mountain Fir.

Hjemsted/Opphav Fjelledelgran har sin utbredelse fra New-Mexico i sør til Alaska i nord og hovedutbredelse i Rocky Mountain.. Treet vokser helt opp til 3.300 moh. i Colorado, hvor det blir 50 m høyt med en slank kroneform.

20-30 m høyt, eviggrønt nåletre med slank, kjegleformet krone, grågrønne nåler med hvit underside og blå kongler. Allergivennlig parktre og juletre. . Klimasone: H7.

Plantebeskrivelse

20-30 m høyt, alltidgrønt nåletre med slank, kjegleformet til søyleformet krone, og Tynn bark med furer som på unge skudd er sølvgrå og som siden blir grå til brun. Kvistene er grå og snaue eller kort dunhåret. Små, kule- til eggformete vinterknopper med mye harpiks.

Grågrønne, 2,5-4 cm lange, spisse nåler, som både er rettet utover og framover, slik at de delvis dekker oversida av skuddet. På oversiden av nålene finnes et midtstilt spalteåpningsbånd, mens de to spalteåpningsbåndene på undersiden er adskilt av en grønn midtnerve. Nålene dekker kvisten delvis og er bøyd oppover. Nåletettheten i baret hos fjelledelgran varierer en del. Opprette, 6-13 cm lange, blålige til dypt purpurfargede kongler uten synlige dekkskjell, og som modner første året. Konglene finnes for det meste på de øverste greinene. Treet setter sjelden kongler hos oss.

Vekstkrav og klimasone

Fjelledelgran er et nøysomt tre som trives best i lett, moldholdig, godt drenert og noe sur eller nøytral jord (pH 5-7), helst på en solåpen plass. Men den tåler noe skygge. Den trives ikke i leirjord. Edelgran liker høy luftfuktighet.

Treet tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Abies lasiocarpa er et anvendelig tre i parker, hager og skogholt, både som frittstående og i grupper. Planteavstand i gruppe: 4-10 m. I tillegg er den blitt vårt nye juletre, og den brukes som snittgrønt i kranser og dekorasjoner. Treet kan angripes av edelgranlus, som skader både nåler og skudd. Treet trives i høyereliggende områder i innlandet i Norge, men arten klarer seg også godt i kystområder i Midt- og Nord-Norge.

Allergifare

Abies er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Edelgran trenger vanligvis ingen skjæring når den dyrkes i grøntanlegg. På gamle trær blir en del eldre greiner nederst på trærne skåret bort på grunn av estetiske hensyn. Dyrkes edelgran som pyntegrønt, må trærne beskjæres fagmessig og regelmessig.

Formering

Arten fjelledelgran formeres med frø. Anbefalt frøkilde er ’Stange’. Sorter/avarter formeres med poding.

Kultivarer/varieteter av fjelledelgran som er i handelen

Sølvedelgran ‘Compacta’ – Abies lasiocarpa ’Compacta’ – Nederlandsk klon av korkedelgran (Abies lasiocarpa var. arizonica).

2-6 m høyt, alltidgrønt, nåletre med tett, kjegleform. Kvist med furer og sølvgrå nåler. Vokser seint. Egner seg i fjellhager og til lave grupper. Planteavstand: 2-5 m. Podes. Kan angripes av barlus. Klimasone: H6.

 Korkedelgran – Abies lasiocarpa var. arizonica – Vill i sørlige områder av Rocky Mountains, 2500-3000 m.o.h.

15-20 m høyt, alltidgrønt, nåletre med kjegleformet, noe åpen krone. Greiner med tykk, myk, brunlig korkbark (derav navnet), og kvister med furer og grågrønne nåler.  Vokser seint. Egner seg i fjellhager og til lave grupper. Planteavstand: 4-10 m. Frø fra egnet frøkilde. Klimasone: H7.

 

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss