Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Einer ‘Bukken Bruse’

Juniperus communis ‘Bukken Bruse’

Synonyme navn er vanlig einer ‘Bukken Bruse’ og fjelleiner ‘Bukken Bruse’. Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet communis betyr vanlig. I Sverige er de mest brukte navnene på arten en og enebuske, mens engelske navn på arten er juniper, common juniper og ground juniper.

Hjemsted/Opphav Sorten ‘Bukken Bruse’ er etter et norsk utvalg fra Gaular i Sogn og Fjordane.

2-4 m høyt, eviggrønt nåletre med en slank, spiss søyleform og friske, grønne, stikkende nåler. Treet egner seg godt i grupper med andre eviggrønne planter. Klimasone: H7.

  • Juniperus communis 'Bukken 'Bruse' (Einer 'Bukken Bruse')

Beskrivelse av arten Juniperus communis

Juniperus communis er et 0,1-15 m høyt, eviggrønt nåletre med svært varierende form, fra søyleformete trær til krypende busker. Planten kan bli 2000 år, men ikke i Norge. Særbu plante, hvor hunnplanter dyrkes. Rødbrun, avskallende bark på eldre greiner, unge greiner med lysebrun bark.

Stikkende, grønne, nåler med blålig skjær og en 3-kantet nedløpende kjøl fra hvert blad. Bladene sitter samlet i 3-tallige kranser. Konkav bladoverside med et bredt kvitt bånd med spalteåpninger, og en grønn eller blålig underside.

Kuleforma «bærkongler», 6 – 9 mm brede, som er grønne og saftige det første året og som blir blåsvart og blådogget (voksbelegg) det andre året, når de er modne. Finnes bare på hunnplanter. Einebæret er dannet av tre skjell som er vokst sammen. Hver kongle inneholder fra 1-3 frø.

Sortsbeskrivelse

Juniperus communis ‘Bukken Bruse’ er et 2-4 m høyt, eviggrønt nåletre med slank, spiss søyleform. Planten er særbu. Eldre greiner har en rødbrun, noe avskallende bark, mens unge greiner har lysebrun bark. Friske, grønne, stikkende nåler som sitter samlet i 3-tallige kranser ut fra kvisten. Nålene har et bredt hvitt bånd (spalteåpninger) på oversida, og en grønn/blålig underside. Sorten danner ikke kongler.

Vekstkrav og klimasone  

Einer krever drenerte forhold og tåler en del tørke. Den utvikler seg godt i tørr og varm jord, gjerne litt moldholdig. Det er en fordel å blande inn litt kompost eller veksttorv ved planting på tørr sandjord. Planten liker ikke våt jord. Tåler kalkholdig jord svært godt. Den trives best i full sol og halvskygge.

Sorten tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Sorten ‘Bukken Bruse’ passer godt i naturlike plantinger. Den plantes i fjellhager og i egner seg i grupper med andre eviggrønne planter. Planten kan angripes av rustsopper (eple-, rogne- og hagtornrust). Den har vist seg å være sunn og frisk, og den er en svært god kystplante.

Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Brukes einer i juledekorasjoner og lignende, kan enkelte personer med duftoverfølsomhet få problemer ved nærkontakt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Planten trenger ingen regelmessig beskjæring.

Formering

Einer formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss