Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Einer ‘Bukken Bruse’

Juniperus communis ‘Bukken Bruse’

Synonyme navn på arten er vanlig einer og fjelleiner. Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet communis betyr vanlig. I Sverige er de mest brukte navnene en og enebuske, mens engelske navn er juniper, common juniper og ground juniper.

Hjemsted/Opphav Sorten ‘Bukken Bruse’ er etter et norsk utvalg fra Gaular i Sogn og Fjordane.

Høyt, alltidgrønt nåletre med slank, spiss søyleform og friske, grønne, stikkende nåler. Allergivennlig plante til en solfylt plass. Klimasone: H7.

Plantebeskrivelse

2-4 m høyt nåletre med slank, spiss søyleform. Planten er særbu. Eldre greiner har en rødbrun, noe avskallende bark, mens unge greiner har lysebrun bark. Friske, grønne, stikkende nåler som sitter samlet i 3-tallige kranser ut fra kvisten. Nålene har et bredt hvitt bånd (spalteåpninger) på oversiden, og en grønn/blålig underside.

Vekstkrav og klimasone

Fjelleiner krever drenerte forhold og tåler en del tørke. Den utvikler seg godt i tørr og varm jord, gjerne litt moldholdig. Det er en fordel å blande inn litt kompost eller veksttorv ved planting på tørr sandjord. Planten liker ikke våt jord. Tåler kalkholdig jord svært godt. Den trives best i full sol og halvskygge.

Sorten tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Sorten ‘Bukken Bruse’ passer godt i naturlike plantinger. Den plantes i fjellhager og i egner seg i grupper med andre alltidgrønne planter. Planten kan angripes av rustsopper (eple-, rogne- og hagtornrust). Den har vist seg å være sunn og frisk, og den er en svært god kystplante.

Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Brukes einer i juledekorasjoner og lignende, kan enkelte personer med duftoverfølsomhet få problemer ved nærkontakt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Planten trenger ingen regelmessig beskjæring.

Formering

Fjelleiner formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).