Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Einer ‘Fjellblå’ E

Juniperus communis ‘Fjellblå’ E

Synonyme navn er vanlig einer ‘Fjellblå’ E og fjelleiner ‘Fjellblå’ E Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet communis betyr vanlig. I Sverige er de mest brukte navnene på arten en og enebuske, mens engelske navn på arten er juniper, common juniper og ground juniper.

Hjemsted/Opphav Sorten ‘Fjellblå’ ble funnet av planteskoleeier Arne Rusten i fjellområdet mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen. Den er også en utvalgt E-plante (eliteplante).

1-2 m høyt, eviggrønt nåletre med bred vaseform og overhengende skuddspisser. Blågrønne nåler, som sitter i 3-tallige kranser ut fra kvistene. God plante for fjellhager og eviggrønne plantegrupper. Klimasone: H6.

  • Juniperus communis 'Fjellblå' E

Beskrivelse av arten Juniperus communis

Juniperus communis er en 0,1-15 m høyt, eviggrønt nåletre med svært varierende form, fra søyleformete trær til krypende busker. Planten kan bli 2000 år, men ikke i Norge. Særbu plante, hvor hunnplanter dyrkes. Rødbrun, avskallende bark på eldre greiner, unge greiner med lysebrun bark.

Stikkende, grønne, nåler med blålig skjær og en 3-kantet nedløpende kjøl fra hvert blad. Bladene sitter samlet i 3-tallige kranser. Konkav bladoverside med et bredt kvitt bånd med spalteåpninger, og en grønn eller blålig underside.

Kuleforma «bærkongler», 6 – 9 mm brede, som er grønne og saftige det første året og som blir blåsvart og blådogget (voksbelegg) det andre året, når de er modne. Finnes bare på hunnplanter. Einebæret er dannet av tre skjell som er vokst sammen. Hver kongle inneholder fra 1-3 frø.

Sortsbeskrivelse

Juniperus communis ‘Fjellblå’ E er et 1-2 m høyt, eviggrønt nåletre med bred vaseform og overhengende skuddspisser. Einer er en særbu plante. Eldre greiner har en rødbrun, noe avskallende bark, mens unge greiner har lysebrun bark. Blågrønne nåler som sitter samlet i 3-tallige kranser ut fra kvisten. Nålene har et bredt hvitt bånd (spalteåpninger) på oversiden, og en grønn/blålig underside. Sorten danner ikke kongler.

Vekstkrav og klimasone  

Einer finnes i naturen på allslags jord, men jorda bør være drenert. Planten liker ikke våt jord, og den trives godt på lette sandjordstyper. Tåler kalkholdig jord svært godt. Best i full sol.

Treet tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Juniperus communis hører heime i naturområder, og den plantes i hager, parker og fjellhager sammen med andre eviggrønne planter. Planteavstand: 1-2 m. Planten kan angripes av rustsopper (eple-, rogne- og hagtornrust).

Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Brukes einer i juledekorasjoner og lignende, kan enkelte personer med duftoverfølsomhet få problemer ved nærkontakt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Planten trenger ingen regelmessig beskjæring. Men den bør støttes opp om vinteren slik at snøen ikke tynger ned greinene. Særlig i snørike perioder av vinteren. Greiner kan bindes inn til midten av planten slik at de ikke brekker eller blir sprikende utover, slik at plantens søyleform forringes.

Formering

Fjelleiner formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss