Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Einer ‘Tyrihans’ E

Juniperus communis ‘Tyrihans’ E

Synonyme navn på arten er vanlig einer og fjelleiner. Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet communis betyr vanlig. I Sverige er de mest brukte navnene en og enebuske, mens engelske navn er juniper, common juniper og ground juniper.

Hjemsted/Opphav Sorten ‘Tyrihans’ E er etter et utvalg fra Hvasser i Vestfold. Den er en norsk E-plante (utvalgt eliteplante).

Lavt, alltidgrønt nåletre med vid vekst og nikkende skuddspisser. Lyst grønne, stikkende nåler, som sitter i 3-tallige kranser ut fra kvistene. Allergivennlig plante til en solfylt plass. Klimasone: H7.

  • Juniperus communis 'Tyrihans' E - Fjelleiner 'Tyrihans' E

Plantebeskrivelse

0,5-1 m høyt nåletre med vid, lav vekst og nikkende skuddspisser. Planten er særbu. Eldre greiner har en rødbrun, noe avskallende bark, mens unge greiner har lysebrun bark. Lyst grønne, stikkende nåler som sitter samlet i 3-tallige kranser ut fra kvisten. Nålene har et bredt hvitt bånd (spalteåpninger) på oversiden, og en grønn/blålig underside.

Vekstkrav og klimasone  

Fjelleiner krever drenerte forhold og tåler en del tørke. Den utvikler seg godt i tørr og varm jord, gjerne litt moldholdig. Det er en fordel å blande inn litt kompost eller veksttorv ved planting på tørr sandjord. Planten liker ikke våt jord. Tåler kalkholdig jord svært godt. Den trives best i full sol, og vil da utvikle tett og lubne planter.

Sorten tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Sorten ‘Tyrihans’ E er hentet fra norsk natur, og den passer derfor godt i naturlike plantinger. Den plantes i hager, parker og fjellhager, i veianlegg og i grupper sammen med andre alltidgrønne planter. Planten er også en god markdekker i skråninger eller bed, og den vil dekke godt ved en planteavstand på ca, 1 m. Et vellykket plantedekke er avhengig av at det er fritt for rotugras ved planting, og en intensiv ugraskamp i 3-4 år inntil dekket har lukket seg. Planten kan angripes av rustsopper (eple-, rogne- og hagtornrust). Den har vist seg å være sunn og frisk, og den har vist seg å være god over store deler av landet vårt.

Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Brukes einer i juledekorasjoner og lignende, kan enkelte personer med duftoverfølsomhet få problemer ved nærkontakt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Planten trenger ingen regelmessig beskjæring.

Formering

Fjelleiner formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).