Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gresk edelgran

Abies cephalonica.

Et synonymt navn er svart fjellgran. Slektsnavnet Abies kommer fra latin abire, som betyr å løfte opp, å heve seg, og som viser til trærnes høyde. Abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (syn. edelgran). Artsnavnet cephalonica stammer fra navnet på øya Cephalonica, i Hellas, hvor treet vokser. Engelske navn på treet er Greek Fir, Grecian fir og Black Mountain Fir.

Hjemsted/Opphav Abies cephalonica er opprinnelig fra fjellområder i Hellas, først og fremst på halvøya Peloponnesos og på øya Kefallonia, hvor den vokser på steder som er over 1000 m.o.h. Treet forekommer også i Albania.

15-20 m høyt, eviggrønt tre med en kjegleformet krone og greiner helt ned til bakken. Runde, harpiksholdige knopper. Flate, mørkegrønne, noe stikkende nåler som sitter radialt på greina. Avlange, 15-20 cm lange kongler. Klimasone: H4.

Plantebeskrivelse

15-20 m høyt, alltidgrønt, bredt, nåletre med glatte brune greiner og en kjegleformet krone. I Hellas kan trærne bli over 30 m høye, med en stammediameter på 1 m. Frittstående trær beholder greinene helt ned til bakken. Barken er gråbrun, og blir furet med alderen. Greinene har runde knopper med mye harpiks.

Flate, mørkegrønne, stikkende og bøyde, 2-3 cm lange nåler, med to hvite bånd med spalteåpninger på undersida. Bladspissen er ganske skarp. Nålene sitter radialt rundt hele skuddet.

15-20 cm lange kongler med synlige dekkskjell som rager litt foran en smal spiss. Modne kongler løser seg opp slik at bare midstilken i konglen blir stående igjen på greina. Rødlige, kantete frø.

Vekstkrav og klimasone

Gresk edelgran trives best i en veldrenert, sandholdig, moldrik jord med jevn fuktighet og pH 5-7. Treet liker høy luftfuktighet. Siden treet vegeterer tidlig om våren, kan sen nattefrost skade noe.

Treet tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Abies cephalonica er mest et prydtre som plantes i parker og andre grøntanlegg. Helt gamle, frittstående, bredkronete trær med griner helt ned til bakken, har stor prydverdi.   Treet ble første gang plantet i Norge i 1880.

 Allergifare

Abies er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Edelgran trenger vanligvis ingen beskjæring i et grøntanlegg.

Formering

Treet formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss